Lær dit barns håndboldverden at kende

Dit barns håndboldverden er måske ikke altid lige nem at holde styr på, hvis du ikke selv er fortrolig med hallens jargon. Men fortvivl ikke - der er masser af gode råd at hente.

Forældrene fylder godt op langs sidelinjen til træning. Og det er godt for deres børn. Foto: Camilla Thorsø Lund

Til dagens træning for U8-pigerne i BI Håndbold i Brønderslev er knap 40 piger samlet om alt fra dribling, finte-øvelser og håndboldkampe.

Langs hallens vægge sidder næsten lige så mange forældre. På en af stolene sidder Tanja Sommer. Hun er mor til 6-årige Nanna, der for første gang stiftede bekendtskab med håndbold for lidt over en måned siden, da årets sæson gik i gang.

“Det hele er ret nyt for hende. Og det er det også for mig,” siger Tanja Sommer, der aldrig selv har spillet håndbold.

Her i starten nøjes jeg med at se, hvordan de andre forældre gør, og så melder jeg mig på banen, når jeg ved lidt mere om, hvad der skal ske

Tanja Sommer, mor til Nanna på 6 år

Derfor er hun også stadig ved at finde ud af, hvad hendes rolle som forælder i hallen kan være.

“Når jeg kigger rundt i hallen, kan jeg godt se, at der er nogle forældre, der hjælper med at sætte mål op og alt muligt, men her i starten nøjes jeg med at se, hvordan de andre forældre gør, og så melder jeg mig på banen, når jeg ved lidt mere om, hvad der skal ske,” siger Tanja Sommer og fortsætter:

“Så indtil videre sidder jeg mest og følger med i, hvad min datter laver. Og det er jo også grunden til, jeg er her: For at bakke hende op,” siger Tanja Sommer.

Af samme grund er Tenna Sander Iversen til stede i hallen. Hun er mor til Klara på 7 år, som også er startet til håndbold denne sæson. Håndbold kender Tenna Sander Iversen dog selv særdeles godt. Hun har spillet håndbold i 10 år, og selvom hun nu er på sidelinjen, har hun følt sig godt informeret om datterens håndboldverden.

“Børnene skulle møde op med deres idrætstøj og en drikkedunk, og det var det. Trænerne har været gode til at fortælle børnene, hvad de skulle, så vi forældre også har været informerede,” siger Tenna Sander Iversen.

Vigtigt at bakke barn op

Flere på forældrerækkerne selv har spillet håndbold i mange år, men det er anderledes for andre - måske for dig? Så hvor starter du, når du vil lære mere om den håndboldverden, dit barn er på vej ind i?

For at komme godt i gang er det ifølge håndboldkonsulent ved DGI Nordjylland, Simon Aagaard, vigtigt at være til stede som forælder. Både til træninger, til kampe og til aktiviteter i foreningen.

Det er vigtigt at komme ud i hallen og se, hvad der sker. Både på og uden for banen. På den måde bakker du både dit barns hold op i de aktiviteter, de laver, men samtidig får du også selv mulighed for at møde andre forældre i miljøet, som måske er mere vant til at komme der, end du selv er

Simon Aagaard, håndboldkonsulent hos DGI Nordjylland.

“Det er vigtigt at komme ud i hallen og se, hvad der sker. Både på og uden for banen. På den måde bakker du både dit barns hold op i de aktiviteter, de laver, men samtidig får du også selv mulighed for at møde andre forældre i miljøet, som måske er mere vant til at komme der, end du selv er,” siger Simon Aagaard og fortsætter:

“Men det er også vigtigt, at du ikke pylrer om barnet, når du er til stede ved kamp og træning. Barnet skal have sin egen frihed, og det skal være en god oplevelse for alle, at der er forældre til stede. Vi ser desværre også nogle gange, at forældre til især de lidt ældre årgange lever sig lidt for meget ind i spillet og råber efter dommerne eller modstanderholdet. Og det er ikke godt for sporten. Den energi bør man slet ikke bruge på modstanderne, men i stedet fokusere på sit barns hold,” siger Simon Aagaard.

Mere end sport

Specielt på hold for de yngste spillere, omkring 6-8-års alderen, er det vigtigt, at forældrene er med på sidelinjen. Også for at minde om, at det ikke er resultatet af kampen, der tæller, men den oplevelse, som kampen giver.

“At spille håndbold for børn er udover at være en sport også noget meget socialt. I holdsport lærer børnene at begå sig med andre, og de udvikler værdifulde kompetencer til at kunne samarbejde og forstå hinanden. De skal føle, at de er en del af et sammenhold, hvor de har lyst til at træne og have det sjovt samtidig. Det er enormt vigtigt, for det er det, der driver værket - at træningen også er sjov for børnene,” siger Simon Aagaard.

Samtidig fortæller han, at man ikke som forælder bør snakke en masse om spil, træning og taktik uden for hallen.

“Er man utilfreds med noget i spillet eller den placering, ens barn har fået på banen, skal man som forælder tage snakken med træneren eller klubben i stedet for at inddrage barnet i den diskussion,” siger Simon Aagaard.

Høje ambitioner

Både Nanna og Klara øver sammen med deres mødre nogle af de driblinger, finter og kast, de lærer i hallen, når de er kommet hjem.

“Vi øver lidt derhjemme for at holde hende motiveret til det. Og Nanna har da også allerede sagt, at hun gerne vil spille i tv, når hun bliver større,” siger Tanja Sommer og griner.

Også hos Klara er både motivation og ambition i top.

“Klara tror allerede, at hun er Mikkel Hansen. Hun er super begejstret og synes, at håndbold er rigtig, rigtig sjovt,” fortæller Tenna Sander Iversen.

De gode råd til håndboldforældre

TRE DO’S I HALLEN
  1. Husk at rose alle på holdet og ikke kun dit eget barn. Det gælder både til træninger og til kampe. Vær glad på hele holdets vegne og klap også af modstanderen. Det giver god håndboldånd i hallen.
  2. Mød op til træninger og kampe. Det viser både dit eget barn og resten af holdet, at du er engageret og støtter deres aktiviteter. Og mød op til tiden, så resten af holdet ikke skal vente.
  3. Deltag i aktiviteter i foreningen. Det er både med til at støtte op om foreningens aktiviteter, men samtidig har du også mulighed for at hive nogle gode råd ud af de forældre, der måske er mere vant til at begå sig i håndboldmiljøet, end du er.
TRE DONT’S I HALLEN
  1. Lad være med at kommentere højlydt på spillet. Det forstyrrer både spillere, trænere og andre tilskuere.
  2. Råb ikke af dit eget barn under en kamp eller til træning, for så fjerner du barnets fokus fra spillet.
  3. Lad være med at snakke håndbold med dit barn hele tiden. Hvis du er utilfreds med noget i spillet, for eksempel dit barns placering på banen, så tag i stedet den snak med trænerne eller klubben.