Vi har givet håndslag på ikke at tage hinandens spillere

I Viborg samarbejder 13 klubber om, at der bliver spillet håndbold i så mange haller som muligt.

Forestil dig, at man i din kommune bliver enige om at holde liv i så mange håndboldhaller som muligt, at man hjælper hinanden, når det er svært at stille hold, og at man opfordrer selv de bedste spillere til at blive i den lokale klub så længe som muligt. Og forestil dig så, at både bredden og eliten er enige om, at det er vejen frem!

Lyder det for godt til at være sandt? Ikke desto mindre er det tilfældet med håndboldnetværket i Viborg Kommune. Faktisk startede det som et talentprojekt igangsat af blandt andre dansk kvindehåndbolds mest vindende klub Viborg HK.

I 2016 var situationen i Viborg HK, at den økonomiske krise også havde ramt dem. I 2012 måtte Viborg trække herreholdet fra landets bedste liga, og kvindeholdet, som i 00’erne vadede i titler, vandt sit seneste danske mesterskab i 2014 og er knap så dominerende som tidligere.

Der er ikke nogen, der vinder noget ved at skulle køre i en time for at spille håndbold

Morten Erfurth, Viborg Idrætsråd

Det var derfor naturligt at rette fokus mod andre og mere bæredygtige udviklingsområder – såsom talentudvikling

"Vi synes, der var et potentiale i kommunen, der ikke blev forløst," fortæller Terkel Tranberg, daværende formand for Viborg HK, om situationen dengang.

"Vi var mange klubber, og der var mulighed for at samarbejde bedre. Udgangspunktet var et samarbejde om talenter," siger Terkel Tranberg.

Kommunens fire største klubber, Bjerringbro FH, Viborg HK, Søndermarken HK og Stoholm, satte sig sammen med hjælp fra Viborg Elite, og tog på inspirationstur til Sverige for at se, hvordan de arbejdede deroppe. Turen var også en mulighed for at snakke sammen og blive klogere på, hvad samarbejdet skulle indebære. Sideløbende med det var 9 andre klubber, som en del af DGI’s DM i Foreningsudvikling, gået i gang med at tale bredde og samarbejde for at få så mange som muligt til at spille håndbold. I 2017 blev de to netværk slået sammen til ét klubsamarbejde.

Eliten kommer fra bredden

Her er klubberne enige om at samarbejde mere, sikre talentudvikling, og at spillerne skal blive i deres lokale klubber. De fælles værdier lægger sig i slipstrømmen af Dansk Håndbold Forbunds anbefaling om, at uanset hvor stort talentet er, er det bedste at blive længst muligt i den lokale klub

Klubber i samarbejdet

 ✔ Alheden IF

 ✔ Karup-Kølvrå Idrætsklub (KIKK)

 ✔ Asmild FH

 ✔ Bjerringbro FH

 ✔ Hald Ege – Ravnstrup KFUM

 ✔ IF Trojka

 ✔ LRV- Skals

 ✔ Mønsted/Sparkær

 ✔ Rødkærsbro IF

 ✔ Søndermarkens Idrætsklub (SIK)

 ✔ Viborg HK

 ✔ Vridsted IF

 ✔ Ørum IF

Vis mere Vis mindre

Anbefalingerne bygger på en begrundet tro på, at det hjælper det enkelte talent, og i høj grad også det enkelte hold, at blive i den lokale klub, fordi de store talenter skal tage desto større ansvar. Og ved at blive undgår man måske, at holdet lukker, fordi man enten ikke kan stille hold længere, eller fordi det ikke længere er ligeså sjovt at spille, når de bedste er væk.

"Der er ikke nogen, der vinder noget ved at skulle køre i en time for at spille håndbold. Derfor blev man enige om at understøtte talentperspektivet på den måde, at jo flere spillere, der spiller lokalt, jo større er bredden."

"Vi, og Dansk Håndbold Forbund, har interesse i, at der foregår håndbold flest mulige steder, og vi kan miste spillere og hele hold, hvis de største talenter eller dem med det største drive forsvinder," siger Morten Erfurth, sportschef i Viborg Idrætsråd, som er en paraplyorganisation, der har til formål at hjælpe idrætsforeninger i Viborg Kommune, og som i dag varetager håndboldsamarbejdet.

Netværket styrkes yderligere af, at både JHF Kreds 4 og DGI Midtjylland Håndbold er en del af det. De arbejder sammen med Viborg Idrætsråd om at facilitere og give netværket så gode muligheder og tilbud som muligt.

Når man har kigget hinanden i øjnene, er der større chancer for, at du kan tage tingene i opløbet

Terkel Tranberg, tidl. Viborg HK

Et tilbud for dem, der vil træne mere

"Vi vil gerne samarbejde om, at der er et særligt talenttilbud for dem, der har lyst til at træne mere. Der er ikke noget krav til, hvor god du er. Kun lysten skal være der. Til at stå for det ansatte vi på tværs af klubberne en håndboldinspirator, som står for et par årlige inspirationstræninger, hvor i gennemsnit 70 drenge og piger møder op. Inspiratoren har også dialogen med klubberne og tager rundt med det fokus at hjælpe de lokale trænere," fortæller Morten Erfurth.

Inspiratorens arbejde er med udgangspunkt i, at der både er trænere, som har taget alle de rigtige kurser, og der er trænere, som primært er blevet trænere, fordi de rakte hånden op.

"Børn vil have det sjovt, men vil også gerne opleve en udvikling. Kan vi med inspiratoren hjælpe med at kvalificere træningskvaliteten rundt omkring, er vi godt med," fortæller Morten Erfurth om ansættelsen af inspirator Keld Gregersen, som er ansat 9 timer ugentligt og aflønnet af Viborg Idrætsråd.

Undgår at måtte lukke hold

Håndboldnetværket i Viborg Kommune har også et andet formål. Mange klubber kan nok genkende, at når vi når et vist alderstrin, bliver det svært, og specielt i små byer, at være mange nok. Derfor samarbejder klubberne om at stille hold.

Der er stadig små klubber, der er pressede, men ikke på grund af de store klubber

Terkel Tranberg, tidl. bestyrelsesformand Viborg HK

Det har betydet, at Mønsted og Vridsted, som ellers traditionelt er arvefjender, har samarbejdet om at stille hold. Derudover har U13-pigerne i Rødkærsbro og Bjerringbro slået årgangen sammen og træner skiftevis i byerne.

Derved undgik de at lukke holdet i Rødkærsbro. En anden ting, som klubberne også har aftalt, er, at være tydelig i italesættelse overfor trænere, forældre og spillere, at de skal blive længst muligt i den lokale klub.

Fiskeri burde ikke ske

Det, der startede som et talentprojekt, har således mere udviklet sig til et fastholdelses- og breddeprojekt. Eller også er det et spørgsmål om, at nogle gange vil vi faktisk det samme, og at en god intention, et håndtryk og det at kigge hinanden i øjnene kan være nok til, at tingene går op i en højere enhed. Fordi samarbejdet er så nyt, er det endnu svært at sige, hvad de afledte effekter af samarbejdet er.

"Men vi kan konstatere, at klubberne bakker op om det, og de kommer, når vi holder træner-netværksmøder. Det giver dem en mulighed for at tale bedre sammen. Om vi får flere talenter, ved vi ikke endnu, men jeg kan konkret sige, at vi understøtter bredden bedre," siger Morten Erfurth.

"Der er stadig små klubber, der er pressede, men ikke på grund af de store klubber. Vi har givet håndslag på, at vi ikke tager hinandens spillere, og når man har kigget hinanden i øjnene, er der større chancer for, at du kan tage tingene i opløbet," siger Terkel Tranberg, tidligere formand for Viborg HK.

Samme budskab lyder fra Morten Erfurth fra Viborg Idrætsråd.

"Det burde ikke længere ske, at klubberne fisker spillere fra hinanden. Og vi prøver at øge forudsætningerne for, at det ikke sker ved at sørge for, at klubberne får sat ansigt på hinanden.

For eksempel ved at facilitere et fælles opstartsmøde i august, hvor idrætsrådet gav aftensmad, og hvor vi inviterede trænerne fra alle klubber. 70 mødte op. Så fik vi først en time til at fortælle om fordelene ved samarbejdet, og derefter fik de et mødelokale hver til at holde deres lokale opstartsmøde. Det gør vi også næste år," slutter Morten Erfurth.