3 gode råd: Få forældrene med på håndboldbanen

Stil krav til dit børnehåndboldholds forældre, og få afstemt forventningerne. Sådan får I et godt samarbejde.

Håndboldbørns forældre er en fantastisk ressource - både for håndboldtræneren og for de små håndboldspillere. Foto: Lars Holm

Forældrene er en meget vigtig medspiller udenfor banen i forhold til at støtte op om et barns håndbold og udvikling. Uden engagerede forældrene ville håndboldklubberne ikke kunne eksistere, og uden positiv adfærd fra forældrene ville det heller ikke være sjovt at spille håndbold i ret lang tid.

Læs også: Inklusion på håndboldbanen

Langt de fleste forældre kan hjælpe med rigtig mange ting, selvom de ikke har synderlig meget forstand på håndbold - så hvordan får man som træner sat forældrene i spil, så de kan støtte op på en god måde og hjælpe der, hvor de kan?

1: Forventningsafstemning

Det handler først og fremmest om at afstemme dine forventninger til forældrene. For de er nemlig nøglen til succes. Tag initiativ allerede til sæsonstart og inviter spillere og forældre på aftensmad i cafeteriet efter endt træning og få en fælles snak om klubbens og dine forventninger til dem. Start med at fortælle, hvor heldige klubben og du er; at have så medlevende og engagerede forældre. Og omvendt hvor heldige de er, at deres børn er en del af et forpligtende fællesskab.

Fortæl dem, at det er holdånden, der præger jeres træning, og at det netop er dér, at kammeratskabet skal bære igennem. I vil helt sikkert komme ind på emner som, at det skal være sjovt at spille håndbold for alle, at man skal være positive, ikke give kritik - men i stedet opmuntringer, at respektere trænerens beslutninger, at dommeren er en vejleder, der skal hjælpe børnene.. og meget, meget mere.

Det skal være glæden, der driver værket hos børnene, og du skal være med til at skabe et træningsmiljø, hvor man snakker om tingene

Rikke Nielsen, håndboldekspert

Lav for eksempel jeres egen TOP 5 over god opførsel i jeres forening - det giver ejerskab i forhold til at skabe et godt klubmiljø.

2: Stil krav til forældrene

Tag dig mod til at involvere forældrene og få dem med. Tag dem i hånden, og inddrag dem. Det er ikke realistisk at tro, at de henvender sig selv - måske fordi de tænker, at de ikke har styr på håndboldtræning. Men de kan jo altid hjælpe med et eller andet, når de sidder på sidelinien alligevel. Man skal huske på, at de også har en stor interesse i at lave frivilligt arbejde, så deres børn har et sted at gå hen.

Og husk på, at jo mere konkrete opgaverne er, des nemmere er det at få dem til at støtte op.

3. Gør det klart at du prioriterer udvikling frem for resultater

Sportslig succes handler om lysten til at træne, og dér har du et stort ansvar. Det skal være glæden, der driver værket hos børnene, og du skal være med til at skabe et
træningsmiljø, hvor man snakker om tingene og støtter op om hinanden.

Du skal have mod til at gå til dine håndboldspillere, hvis du for eksempel føler, at de er triste, og du skal på samme måde have mod til at gå til forældrene, hvis der er behov dem.