Genforeningen 2020

Genforeningen 2020 markeres og fejres af DGI Hærvejsløbet med to unikke Genforeningsruter i 2021.

Genforeningensåret 2020 blev desværre ikke, som vi havde håbet på. DGI Hærvejsløbet blev aflyst, og derfor kunne vi naturligvis heller ikke køre vores to unikke Genforeningsruter.

MEN, vi kører dem i stedet i 2021, hvor vi vil fejre 100 året for Genforeningen med et brag.

Der bliver noget for alle, når Danmarks største motionscykelevent, DGI Hærvejsløbet, skydes i gang 26. juni 2021.

Motionscykelløbet står i Genforeningens tegn og fejrer, at det er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark.

Vi byder både på en familierute på 30 km og en motionsrute på 100 km, begge med mål i UNESCO-byen Christiansfeld.

Samtidig præger Genforeningen vores ikoniske rute fra Flensborg til Viborg, som i 2021 bliver på i alt 300 km. Her kommer rytterne nemlig også igennem UNESCO-byen, Christiansfeld.

Den Gamle Grænsekro

Den Gamle Grænsekro var dansk mellem 1864 og Genforeningen i 1920, selvom det i første omgang var planen, at kroen skulle placeres på den tyske side af den gamle grænse.

Men historien fortæller, at krofatter serverede en særdeles våd frokost for grænsedragningskommissionen – og sørme om grænsen ikke dagen efter blev trukket lige rundt om kroen og altså forblev dansk.

Der er masser af historie i det sønderjyske, og vi glæder os fra DGI Hærvejsløbets side til at binde historien sammen med idrætten i en markant fejring.

Super forplejning undervejs og i mål

Vi vil gøre vores til at markere 100 års jubilæet, og I kan godt glæde jer til at smage på sønderjyske specialiteter i depoterne.

Ringridderpølserne i Rødekro, den sønderjyske spegepølse i Vojens, honningkagerne fra Christiansfeld og meget mere.

De to Genforeningsruter slutter begge nord for Christiansfeld på den Gamle Grænsekro.

Der bliver tale om en overdådig afslutning og fejring, når den kongeligt privilegerede kro byder på Genforeningsfrokost i de historiske stuer.

Kong Christian X

Genforeningen i 1920 er en af Danmarkshistoriens mest skelsættende begivenheder.

Kong Christian X red sin hvide hest over den gamle grænse, tiljublet af en euforisk folkemængde og skabte et billede og et minde i den danske folkesjæl.

Kongen satte hermed punktum for et kapitel, som stadig giver ekko helt op til i dag.

Vi finder det naturligt, at Danmarks største breddemotionsevent inden for cykling markerer Genforeningen.

Mindretallene

100 års jubilæet er også en erindring om, at der på begge sider af den nye grænse den dag i dag findes mindretal, som i 1920 lige akkurat boede på den ”forkerte” side af den nye grænse.

Folk, som altså ikke blev genforenet, men måtte forblive på den side af grænsen, hvor de ikke følte nært så stærkt et bånd og tilhørsforhold.

Genforeningen 2020 minder os derfor også om, at netop Danmark og Tyskland har formået at behandle disse mindretal på forbilledlig vis gennem 100 år.

Det tjener til eksempel for resten af Europa som en respektfuld behandling og et fyrtårn i forhold til at lade folkets stemme komme til sin ret uden at tryne dem, der ikke var på de sejrenes side.

Daværende Statsminister, Niels Nergaard, udtalte på regeringens og folkets vegne til netop dem, der ikke blev genforenet, de berømte ord: ”De skal ikke blive glemt”.

Et løfte som efterfølgende statsministre har gentaget og minder os om en forbundenhed med historien og det danske mindretal.