Video: Så vigtigt er dit kropssprog

Hvordan kalder man på en døv hund? Hundetræning med håndtegn og kropssprog er vigtigt og mere ligetil for din hund, end hvis du indlærer kommandoer udelukkende verbalt.

Trods sit handicap konkurrerer Tia både i agility og rally lydighed. Se i videoen, hvordan det er muligt at træne en hund helt uden ord.

Læs også: Lær din hund at spille bold som Messi

Kropssprogets betydning for hundetræning ved den erfarne træner Kaj Pedersen alt om. Han har de seneste tre år med succes trænet sin hund Tia, som er døv. Han startede hundetræningen, da Tia var 8 uger gammel. Han havde bemærket, at Tia ikke reagerede ligesom resten af kuldet. Efter at have testet hele kuldets reaktioner på høje lyde, kunne han konstatere, at Tia var døv.

I starten brugte han blink fra en lommelygte, a la klikkertræning bare med lys, sammen med godbidder og håndtegn. I takt med indlæringen lagde han lommelygten på hylden.

Det har ikke krævet mere træning, fokus har bare været lidt anderledes

Kaj Pedersen

Det visuelle er en rigtig vigtig sans hos din hund. For Kaj Pedersen og Tia er det en af de vigtigste. De har 9-10 håndtegn, som de benytter i deres kommunikation. Sit, dæk, stå, bliv og kom er fem gode tegn, som alle hundeejere kan lære deres hunde.

Læs også: Nosework – stik snuden frem

Det gælder om at finde nogle gode tegn, som man skal holde styr på

Kaj Pedersen

3 gode råd

  • Lav en liste over de signaler, du anvender til din hund
  • Skriv på listen, hvad hunden nøjagtigt skal gøre
  • Alle signaler bør være tydelige og klare

For Kaj Pedersens hundetræning af Tia har det også været nødvendigt at irettesætte og rose med berøring. Det ligger tæt op af den måde, en hundemor bruger med sine hvalpe, og derfor er det et let sprog for din hund at forstå. Tia er vokset op sammen med andre hunde. Det har også hjulpet hendes læring, at hun har kunne iagttage og kopiere andre hunde.

Til trods for sit handicap konkurrerer Tia både i agility og rally lydighed, hvor den får fine placeringer. Bliv inspireret i videoen til, hvordan du kan få kropssproget med i din hundetræning. Hvis I ikke allerede træner i en klub, så find en forening nær dig, hvor du kan få hjælp af uddannede hundetrænere.