Husk hundeforsikringen og undgå dyre bøder og erstatninger

Få råd om forsikring til din hund og styr på, hvad du forsikrings-mæssigt er forpligtet til som hundeejer.

Når uheldet er ude, er det rart, at der er styr på forsikringerne. Foto: Louise Nøhr

Er du hundeejer kommer du ikke udenom at skulle tage stilling til, hvilke forsikringer din hund skal være dækket af. Som minimum skal alle hundeejere tegne en lovpligtig ansvarsforsikring på deres hund.

Læs også: 5 tips til aktivering af din hund

Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker, hvis din hund er årsag til, at en person (som ikke er en del af din husstand) kommer til skade eller får sine ejendele beskadiget. Forsikringen dækker også, hvis din hund gør skade på andre dyr.

Har du ikke tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring på din hund, og din hund er skyld i skade på personer eller materiel, er det ifølge Hundeloven dig, der skal betale erstatning. Du kan få en bøde på 3000 kroner for ikke at have en ansvarsforsikring til din hund.

Hundeloven §8

Stk. 1. Besidderen af en hund er forpligtet til at erstatte den skade, hunden forvolder. Oplyses det, at den skadelidende har medvirket til skaden, kan erstatningen dog nedsættes eller helt bortfalde.

Stk. 2. Det påhviler besidderen af en hund at holde den ansvarsforsikret. Forsikringsselskabet hæfter umiddelbart over for skadelidte for erstatning efter stk. 1. 

Hvordan er du, din husstand og din hund dækket?

Vil du dækkes yderligere, skal du tegne en udvidet hundeforsikring. Her vil du typisk også være forsikret mod fx skade på egne børn, hundepassere og deres ting samt skade på dommere, trænere og figuranter ved træning og konkurrencer. Hos nogle forsikringsselskaber kan der tegnes en forsikring, der kombinerer den udvidede forsikring med en dækning, der også omfatter udgifter til dyrlæge ved skader og sygdom hos din hund.

Afhængig af forsikringsselskab findes der forskellige muligheder. Nogle selskaber har separat hundeforsikring, sygeforsikring, tandskadeforsikring, rejseforsikring og livslang forsikring af din hund. Hos andre er det sat sammen i pakker. Undersøg, hvad det enkelte forsikringsselskab tilbyder og dækker, og find det behov, der passer til jer.

Ved at gå til hundetræning med din hund kan du forebygge, at din hund volder skade på andre mennesker eller dyr. Til træningen vænner din hund sig til at være sammen med andre hunde og hundeejere. Samtidig træner du din hunds lydighed overfor dig. Det kan også være godt for pengepungen at gå til træning, for der er forsikringsselskaber, der giver rabat på hundeansvarsforsikringen, hvis du og din hund har gennemført et lydighedstræningskursus.

Læs også: Video: Så vigtigt er dit kropssprog

Hvad hvis du er til træning eller konkurrencer?

Har du kun tegnet en ansvarsforsikring, vil du ikke være dækket ved skader, som din hund er skyld i ved fx hundetræning og klub-arrangementer. Træner du i en klub, så tag en snak med klubben om, hvilke retningslinjer der gælder. Nogle klubber kræver, at du har en udvidet hundeforsikring for at træne hos dem.  

Hvis din hund påfører skade på dommere, instruktører eller figuranter, er det din forsikring, der skal dække skadesomkostningerne. Alle foreninger, der er medlem af DGI, er omfattet af Idrættens Forsikringer. Den dækker trænere og frivillige i foreningen. Hvis din hund skader en træner eller frivillig, og din egen forsikring ikke dækker det, dækker Idrættens Forsikringer subsidiært.

Alle medlemsforeninger kan også gøre brug af DGI’s jurister og konsulenter, hvis de er i tvivl om forsikringssager. Er du i tvivl om, hvordan du skal forsikre din hund, er der er masser af hjælp og rådgivning at hente hos dit forsikringsselskab og i din nuværende eller kommende hundeklub. Har du og din hund ikke allerede et lydighedskursus, så find en klub i nærheden, hvor I kan komme i gang.