Lær din hund at spille bold som Messi

Lydighedstræning kan udføres på mange måder og hvorfor ikke blive inspireret fra sportens verden med hyrdebold?

Hyrdebold er en sjov måde at træne lydighed med din hund på. Spillet stammer fra Holland, og det har stor udbredelse i Tyskland.

Det er stort i Tyskland, stammer fra Holland og nu er det også kommet til Danmark. Hyrdebold har mange elementer fra sportens verden ift. bane, mål, stav og startopstilling af bolde. Den oprindelige anledning til opfindelsen af spillet stammer et helt andet sted fra, nemlig behovet for at aktivere og træne hyrdehunde uden kreaturer.

I hundeklubben Hpot har de givet sig i kast med det sjove spil og integreret det som del af deres Rally-træning.

”Vi har taget det til os, fordi vi synes, det lyder spændende og er sjovt og nyt”, fortæller Pia Jensen, der er hundetræner i Hpot.

Helt kort fortalt er hyrdebold et spil eller en lydighedsopgave, hvor hund og hundefører skal samarbejde om at få otte store bolde på en bane i mål. Hunden må skubbe boldene med sin snude eller skulder. Hundeføreren dirigerer, og der gives bonus- og minuspoint undervejs af en dommer. Opgaven løses på tid.

Udbredelse af hyrdebold i Danmark

Hpot har arbejdet med hyrdebold i 1 ½ år og indkøbt det nødvendige udstyr. De har uddannet syv trænere i klubben. De håber på sigt, hyrdebold bliver så udbredt i de danske klubber, at de kan udbyde stævner indenfor sporten.

Tommy Jensen og Pia Jensen, som begge er trænere i Hpot, har testet spillet på bl.a. deres egne border collie-hunde, der i forvejen er lydighedstrænede. Det tog dem kun tre gange træning, så kunne de udføre selve spillet med otte bolde. Så har man i forvejen en lydighedstrænet hund, er det bare om at komme på banen.

”Jeg synes kontrollen er fed, at man kan få sin hund til at gøre noget ved at samarbejde”, fortæller Pia Jensen, og fortsætter:

”Når bare hunden får lov at lave noget, så er den glad, og det gør den i hyrdebold. Man kan sagtens starte med hyrdeboldøvelser allerede som hvalp, og der findes en hvalpekategori i regelsættet fra 6 måneder til 2 år.

Intet spil er ens i hyrdebold

Hyrdebold er ikke kun sjov og lærerig aktivering for hunden, men også som hundefører, er der udfordringer og overraskelser i spillet. Når starten går, skal hunden skubbe til en bold, der sætter alle de andre bolde i bevægelse. De otte bolde starter nemlig med at ligge ligesom i et spil pool.

Det kræver overblik og godt samarbejde med sin hund at sørge for, at boldene ikke triller ud over banens sidelinjer. Når første bold er i mål, skal hundeføreren lægge en god taktik, for at gøre arbejdet så let for hunden som muligt.

Har din klub lyst til at prøve spillet, kræver det ikke meget udstyr. I kan starte med at træne med én bold, og vil I spille hele spillet, kan gymnastikbolde anskaffes for under 100 kr. Målet kan markeres med et kosteskaft eller lignende. Du kan læse mere om spillets regler og øvelser i bogen; Hundeaktivering, af Jan Nijboer eller kontakte Hundeklubben Hpot. God fornøjelse.