Nosework – stik snuden frem

Vil du gerne stimulere din hund på en nem og underholdende måde? Så skulle du prøve nosework. Denne aktivitet kan udføres alle steder, med alle slags hunde og med meget lidt forberedelse.

Nosework er både lærerig og sjov hundetræning. Foto: DGI

Det er helt klart interessant at stikke snuden i denne hundesport for både hundeejer og hund. I al sin enkelhed går det ud på, at din hund lærer bestemte dufte at kende og herefter fremsøger dem.

Oprindeligt kommer sporten fra USA og udføres som konkurrencesport blandt andet i vores naboland Sverige. Herhjemme dyrkes disciplinen mere som leg og underholdning og er god til at stimulere din hund rent mentalt.

Rent professionelt bruges vores gode vens snude også til at spore sprængstoffer, narko, fødevarer og udføre andre specialopgaver, men alle hunde kan få glæde af at blive stimuleret og udfordret på deres lugtesans.

Fleksibel hundetræning

Fordelen ved nosework fremfor spor, er at forberedelserne er lettere, og man kan træne det inde i huset, ude i haven, med på ferie eller et helt tredje sted.

”Nosework kan trænes med din hund hvor som helst og når som helst. Kun fantasien sætter grænser for hvilke dufte man vælger at træne med - nogle er dog mere praktiske end andre”

Anni Pedersen

Anni Pedersen har trænet nosework i 12-15 år med alle slags hunde og underviser også andre i at træne og formidle aktiviteten. Hun har selv fem hunde mellem 2 og 13 år der alle kan nosework. Selv hvalpe kan du lære denne aktivitet, og det er lige meget hvilken træningsmetode, du overordnet praktiserer med din hund. Fokus er nemlig på at bruge det, hunden allerede kan, og så stimulere den mentalt med at lære at søge efter bestemte dufte.

Brug mange forskellige dufte

Du kan bruge dufte som lavendel, eukalyptus, laurbær eller bare helt normal te eller kaffe til at træne nosework med din hund. Du bestemmer selv sværhedsgraden for din hund, enten ved at lave en svag eller stærk opløsning af din duft, eller ved hvor godt gemt væk duften er. Har din hund generelt svært ved at lære lydighed, som det fx kan være tilfældet med Broholmere, er det en god idé at lære din hund nosework. Det kan give den blod på tanden til at lære andre lydighedsfærdigheder efterfølgende. Billedet viser hunden Bailey under køretøjssøg. Bailey har ikke vist synderlig interesse for træning før, men er blevet glad for, og dygtig til nosework.

Stimulerer og gør din hund naturligt træt

Når din hund bliver trænet til nosework, kan du lære den at skelne lugte fra hinanden, så den fx kan finde et æble blandt mange andre frugter. Har du en skadet hund, der ikke kan træne jeres normale fysiske træning, er nosework også en god måde at holde din hund mentalt i form. Nosework stimulerer nemlig alle hunde, og de bliver naturligt trætte af denne aktivitet.

Renate Gregersen, som har været på kursus i nosework, er begejstret for aktiviteten. Hun har direkte omsat indholdet fra kurset både til egne hunde og til andre.

”Jeg har afholdt et introkursus til et hold urutinerede hunde og førere, der lærte at søge på eukalyptus. Nu har vi dannet en lokal træningsgruppe, og vi har netop afholdt en to-timers session”

Renate Gregersen, Store Havelsevej Hundeskole

Har du lyst til at stikke næsen i nosework eller et andet hundesport-arrangement, kan du her på siden se, hvilke der afholdes nær dig.