Sådan passer du på din hund i vinterhalvåret

Sne, frost og vintermørke gør, at du som hundeejer skal være opmærksom på din hunds poter, pels og synlighed.

Boss iført en refleksvest og en lygte, gør ham synlig i trafikken i vinterhalvåret. Foto: Pernille Rose Lunden

Vejsalt er godt til glatte fortove men ikke for din hunds poter. Det udtørrer og irriterer trædepuderne og kan give revner. Du kan passe godt på din hunds poter i vinterhalvåret ved at smøre dem med potevoks eller andre potepleje-produkter. Det ligger en beskyttende hinde, så vejsaltet ikke på samme måde kan trænge ind i trædepuderne. Et alternativ til voks eller creme er vandtætte hundesko. De tilpasser sig potens form og sørger for, at poterne er tørre og fri for vejsalt.

Er din hund ikke til sko, og kan du ikke undgå at jeres hundeluftetur er på fortove med vejsalt, skal du vaske din hunds poter efter gåturen. Nogle produkter mod is er giftige for din hund, så gør det til en god vane at vaske poter, så din hund ikke efterfølgende slikker på dem.

Hvis din hund slikker meget på sine poter og trædepuder, kan det være et tegn på irritation. Saltskader på din hunds poter kan føre til svamp, bakterievækst og eksem. Tjek poterne dagligt, vask dem i lunkent vand efter hver tur og tør dem godt med et håndklæde. Beskyt poterne med voks, creme eller sko. Har du en lavstammet race, så husk også at tjekke mave og andre steder, som er udsat for vejsalt.

3 gode hunderåd i vinterhalvåret

  • Pas på vejsalt i poterne: Vask, tør og smør.
  • Plej pelsen mod frost og kulde: Skyl isklumper ud, tør godt og brug hundetøj hvis nødvendigt.
  • Vær synlig i trafikken: Brug reflekser og lys.

Undgå kolde poter med isklumper og en gennemkold våd hund

Nogle hunderacer kan ikke tåle ret meget kulde, fordi de ikke har så meget underuld eller kun et tyndt fedtlag. For disse racer kan hundetøj være en god løsning. Der findes et stort udvalg af vinterdækkener og regnslag på markedet til alle størrelser. Du kan se på din hund om den fryser, hvis den ryster eller skutter sig. Spiser din hund sne, kan den få dårlig mave, så brug ikke snebolde som legetøj.

Er din hunds pels blevet våd på gåturen, skal du tørre den, når I kommer hjem. Våd underpels, som ikke når at tørre inden næste gåtur, kan være en kold fornøjelse. Ejer du en langhåret race, kan der komme sneklumper i pelsen efter en tur i sneen. Dem fjerner du ved at skylle med lunkent vand og efterfølgende tørre pelsen med et håndklæde.

Klumper af sne og is kan også sætte sig i pelsen ved poterne. Du kan forebygge det ved at klippe lang pels af under poterne. Begynder din hund at halte på turen, eller lægger den sig ned og bidder i poterne, er det højst sandsynligt pga. klumper af is og sne. Så er det bare med at komme hjem i varmen, og få skyllet poterne i lunkent vand.

84 procent flere påkørsler af hunde i vinterhalvåret

Du og din hunds synlighed i trafikken er vigtig i den kolde tid. Bilisterne har dårligere sigtbarhed pga. tåge, skumring og mørke. Det er ofte isglat, og bremselængden øges. Tal fra Falck og Dyrekassen Danmark viser, at der gennemsnitlig er 84 procent flere påkørsler af hunde i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret.

Sørg for, at både du og din hund er synlige. Der findes refleksbånd, lygter og veste med lys til alle størrelser hunde, som gør, at din hund kan ses på lang afstand. Har du en hund, der let fryser, kan du slå to fluer med et smæk med en vest med lys i. Vigtigst af alt er, at din hund kan ses i trafikken.

Det er også vigtigt, at du som fodgænger kan ses. Går du tur med eller uden hund, anbefaler Dansk Fodgænger Forbund, at du bærer refleks eller lygte, når det er mørkt. En godkendt refleksvest kan ses på en afstand på 150 meter. For størst sikkerhed er det en god idé at gå i venstre side af vejen med din hund inderst. Vælg en kort line, så du hurtigt kan navigere i farlige situationer. Brug godt fodtøj, særligt hvis der ligger sne og is. God sikker og varm hundeluftetur!

Kilder: Falck, Dyrekassen Danmark og Dansk Fodgænger Forbund