Eventyrlige fortællinger gør det sjovt at gå tur

Natureventyr er en ny app, som motiverer børn til at bevæge sig og lærer dem om naturen på samme tid. DGI Impact har været med til at kickstarte projektet

En gåtur med børnene i skoven kan virke som en god idé. Lige indtil børnene bliver trætte og sætter sig ned. De vil bæres. De vil hjem. Eller spørger hvor legepladsen er.

Den oplevelse har mange forældre nok haft. Men en ny app skal gøre det sjovere at gå tur for både børn og voksne:

“Vi fandt på at fortælle eventyr, mens vi gik. Og det gik bare så godt. Fra at skulle trækkes afsted, så løb børnene pludselig forrest,” siger Dennis Teilmann Maigaard og forklarer, at ideen opstod, da han og konen var ude at gå tur sammen deres børn og et vennepar, der også har børn.

Nyt sted, nyt eventyr

Natureventyr er efter næsten et års arbejde blevet til en app fyldt med eventyr, der kan fortælles i naturen. Eventyrene folder sig ud på forskellige steder i Danmark, og kapitlerne er bundet op på fysiske markører, så fortællingen passer præcis til det sted, man går tur. Og undervejs får børnene udfordringer, så de bliver en del af eventyret og klogere på naturen.

“Børne skal kravle, klatre op i et træ eller hjælpe til undervejs. Det kan være, de skal finde en kroget gren, der skal låse porten til troldmandens hule op eller finde et birketræ ved at kende det på barken,” siger Dennis Teilmann Maigaard og fortsætter:

“Det er faktisk også sjovt for de voksne. Hvis man bare går en tur, så tænker man måske ikke over de enkelte ting, men hvis man får beskrevet, hvordan tre store sten i virkeligheden er drageæg, bliver det noget helt andet.”

Kickstarten på projektet

Ideen til app’en var meget ny, da da holdet bag besluttede sig for at deltage i DGI Impact.

“Vi har hjulpet med at kickstarte projektet med økonomisk støtte samt bidraget med vores viden og netværk,” siger Hans Henrik Heming, der er medlem af DGI’s hovedbestyrelse og politisk ansvarlig for DGI Impact.

“DGI har jo en målsætning om at gøre danskerne mere aktive. Jo tidligere vi gør det, jo sundere bliver vi. De har en god ide med, at de gerne vil have børn ud at bevæge sig og opdage naturen gennem eventyr. Børnene lærer at holde af naturen, og hvis de samtidig bevæger sig, så er det jo win win.”

Travlt med at opdage nye steder

Holdet bag Natureventyr består blandt andet af flere børnefamilier, der de sidste måneder har haft travlt med at opleve Danmark, så de kunne få skrevet eventyr til app’en.

“Det har været så sjovt for os at lave. Hele tiden at have blik for hvad der stikker ud, og hvad der kan bruges til at skabe en fortælling,” siger Dennis Teilmann Maigaard.

Han forklarer, at det dog ikke kun har handlet om at få produceret massevis af eventyr. For kvaliteten skal også være i orden, og app’en skal være overskuelig. Så målet har været nogle gode gode eventyr på udvalgte steder.

“Vi vil ikke bare copy paste vores indhold. Det skal være ordentligt. Vi har fået input fra blandt andet lærere i forhold til dialogisk læsning, for hvad betyder det at være modig eller stærk? Det er vigtigt for oplevelsen, at børnene kan snakke med og blive en del af eventyret.”

App’en Natureventyr er klar til lancering, og målet er, at den kommer i App Store inden for de næste par måneder.

Se mere på http://natureventyr.nu/