Gripfixer - Badminton-gadget skal videreudvikles til tennis

Du har måske hørt om den dims, der gør det lettere for badmintonspillere at holde rigtigt på deres ketcher? Med støtte fra DGI Impact skal GripFixer nu laves i flere størrelser, så den passer til alle spillere samt udvikles til tennis

Han har brugt alt fra tegnestifter til tape for at forsøge at lære badmintonspillere at holde rigtigt på deres ketcher. Han har haft tegnet streger på håndtaget og igen og igen mindet spillerne om, at de skulle holde rigtigt.

Morten Dannerfjord har været badmintontræner i over 17 år, og som så mange andre trænere har han været frustreret over, hvor svært det var at lære spillerne at holde en ketcher korrekt.

“Jeg tænkte, at det måtte kunne gøres smartere. At jeg måtte kunne lave et eller andet. Og så gik jeg ellers bare i gang med en knækket ketcher, puttede ler på håndtaget og endte op med at få GripFixer udviklet i samarbejde med professionelle ved DTU.” siger Morten Dannerfjord.

Internationale ambitioner 

Det har taget 1,5 år at udvikle GripFixer. Den lille dims ser måske ikke ud af noget særligt, men for trænere og de spillere, der gerne vil være bedre til badminton, kan GripFixer gøre en kæmpe forskel.

“Rent biomekanisk er det nemmest at samle en ketcher op som en stegepande og bare slå ud for sig. Men man får virkelig svært ved bare basale slag såsom at slå fx smash og clear, hvis man bruger den forkerte teknik,” siger Morten Dannerfjord.

Han forklarer, at det også tyder på, at der er større risiko for at spillere får problemer med albuen, hvis de holder forkert. Han har dog ikke evidens for denne påstand.

GripFixer er indtil videre solgt til rigtig mange danske klubber, og bl.a. mere end 80% af de 30 bedste badmintonklubber i Danmark, og Morten Dannerfjord har ambitioner om også at få fat i det Europæiske marked, men det stopper ikke der.

Ikke kun til badminton 

Morten Dannerfjord tror på, at GripFixer også kan gøre en forskel i andre sportsgrene som tennis. Så da han stødte på DGI Impacts innovationskonkurrence, var han ikke i tvivl om, at han skulle melde sig.

Og han endte da også med at få 250.000 kr. til at videreudvikle hans idé.

“Vi syntes, at Morten var spændende, og han blev valgt, fordi vi tror på, at produktet kan være med til at øge succes-følelsen hos mange spillere,” siger Hans Henrik Heming, som er medlem af DGI’s hovedbestyrelse og politisk ansvarlig for DGI Impact. 

Han forklarer, at GripFixer måske vil kunne få flere til at fortsætte med sporten:

“Når du begynder på en ny sport, er din forbedringskurve stejl til at starte med. Men på et tidspunkt skal du bruge meget tid på at blive marginalt bedre, og så kan hans produkt lave et short cut, så det bliver nemmere og sjovere at blive ved at spille.” 

DGI Impact har sat fart i processen

Det var økonomien, der motiverede Morten Dannerfjord til at deltage i DGI Impact. Hans baggrund som badmintontræner har givet ham et stærkt netværk, som har hjulpet ham på vej, men det er dyrt at udvikle nye produkter. 

“DGI Impact kom perfekt i forhold til, at jeg var gået i gang med at undersøge, hvad tennistrænere synes, og om de havde et behov. Jeg kendte allerede de kontaktpersoner, jeg skulle bruge, men budgettet var stramt, og DGI Impact var en mulighed for at få nogle støttepenge,” siger han og fortsætter:

“Jeg var nok gået i gang alligevel, men det havde ikke været med samme hastighed, som jeg kan nu.” 

Udviklingen af GripFixer er i fuld gang, og planen er, at lancere GripFixer i løbet af 2020.