Måltidsfællesskab

Måltidsfællesskabet som begreb, barnets udvikling gennem maden og gode råd til at opnå sit eget hyggelige måltidsfællesskab.

Måltidsfællesskab handler om, det fællesskab vi indgår i sammen under et måltid. Måltidsfællesskaber er vigtigt for børn, da det fælles måltid fører til dannelse og medansvar for fællesskabet. Barnet lærer at tage hensyn til andre, dele med andre, samt de skikke og normer der er sat rundt om bordet. Ved at barnet indgår i et måltidsfællesskab bliver barnet mere selvhjulpen, samt barnets engagement, selvværd og modighed styrkes. Det er vigtigt at fremme barnets mod, da det giver barnet større lyst til at prøve nye fødevarer og mindsker kræsenhed. Et større engagement og selvværd vil styrke barnets trivsel i og med at barnet vil opleve at udvikle nye sociale kompetencer som det kan bruge fremover i fællesskaber.

Det er vigtigt, at give barnet lov til leg, nysgerrighed og nærvær ved måltidet. Børns læring sker i høj grad gennem leg. Ved leg får børnene lov til udforske og opdage, så de kan forstå deres verden. Legen giver børnene lov til at smage nye fødevarer og giver dem et sjov forhold til mad.

Det er vigtigt at rose børn for at prøve nye smage og eksperimentere med mad. Ved at rose børn vil de føle det som en succes. De vil huske succesen, tro på deres egne evner og være motiveret til at prøve succesen igen.

Hvordan skaber du så et godt måltidsfællesskab? Spis altid sammen og rundt om bordet. Snak med dit barn om den mad I spiser, samt de skikke I har rundt om bordet. Lad barnet lege og smage maden. Ros barnet for at eksperimentere og smage noget nyt.