Morgenmad - en god start på dagen
Morgenmaden giver dig energi til resten af dagen.
Når vi står op om morgenen, er vores blodsukker lavt, fordi det er mange timer siden, vi har spist. Vi har brugt det, vi spiste dagen før til at reparere kroppen og holde den i gang – så den mangler nyt ”brændstof”.
Undersøgelser viser, at skolebørn, der ikke spiser morgenmad, har større tendens til overvægt og fedme end børn, der spiser morgenmad. Morgenmaden medvirker nemlig til at sætte gang i forbrændingen og stabilisere blodsukkeret, og derved hjælpe os til ikke at overspise senere på dagen. Morgenmaden kan både være godt for dig fysisk og mentalt.
Her får du nogle ideer til, hvad du kan spise om morgenen:
Se opskrifter:
- Havregrød
- Smoothies
- Bananpandekager
- Grønsagsomelet feks. til weekenden
- Langtidshævede boller med mager ost eller pålæg
Havregrød 4-5 personer
Ingredienser:
En liter vand
125 g. havregryn
Salt
Fremgangsmåde:
Vandet hældes i gryden sammen med salt. Når vandet koger, tilsættes havregryn. Lad grøden småkoge ved lavt blus, mens du rører jævnligt i den. Ellers brænder den på. Bliv ved til den har den rette konsistens, ca. 15-30 min.
Ved at sætte havregrynene i blød i vand dagen før forkortes kogetiden.
Smoothies
Ingredienser:
1 banan eller 2 dl. appelsin saft
200 gram frossen frugt f.eks. jordbær/hindbær/ mango/ananas
½-1 tsk. vanilje-pulver eller korn fra en vanilje stang
2 dl fromage frais
2 dl skummetmælk/minimælk
2 dl cheasy vanilje-yoghurt
Fremgangsmåde:
Blend det hele sammen i blenderen.
(Inspireret af Julemærkehjemmet Kildemose)
Bananpandekager
Ingredienser ca. 15 stk:
2 modne bananer
3 æg
1 dl havregryn
1 dl mel
1/2 tsk. salt
Fremgangsmåde:
Mos bananerne grundigt. Man kan bruge en stavblender. Du kan også sagtens bruge frosne bananer, hvis du har det i fryseren.
Bland derefter de resterende ingredienser i, og bland indtil dejen er ensartet. Opvarm en pande med lidt olie. Brug ca. 2 spsk. dej til en pandekage, og glat dejen lidt ud. Jeg kunne have 3 pandekager på min pande.
Bag pandekagerne, indtil de er gyldne og vend dem. Servér med det samme, eller spis dem kolde.
Grønsagsomelet
Ingredienser til 1. person:
2 æg
1 æggehvide
1 tomat
½ porre. Kan også være andre grønsager f.eks. svampe, peberfrugt mm)
1 skive fuldkornsrugbrød
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Rens grønsagerne og skær dem i tynde skiver.
Kom æg og æggehvide i en skål, bland grønsagerne i, og kom det hele på panden. Steg omeletten ved svag varme, til massen er fast, og smag til med salt og peber.
Spis rugbrødet sammen med, og evt. grønsagsstænger.
Langtidshævede boller
Ingredienser ca. 12 stk:
6 dl koldt vand
5 gram gær
250 gram hvedemel
350 gram fuldkornshvedemel
15 gram salt
Nødder, tørret frugt
Fremgangsmåde:
Dag 1: Rør vand og gær sammen i en skål.
Tilsæt salt og melet. Dejen skal helst røres på maskine for at opnå den rigtige konsistens, hvis du ikke har sådan en, røres den bare i hånden. Ælt dejen ca. 5-8 min ved høj hastighed.
Når dejen slipper skålen er den færdig, og du kan evt. tilsætte nødder eller frugt. Sæt låg eller folio over dejen, og sæt den på køl natten over.
Dag 2. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Du må IKKE ælte eller trykke dejen. Skær ca. 12 stykker, som lægges på bagepladen.
Bollerne bages i en varm ovn på 150 grader i 15 min – Velbekomme