”Vi møder mennesker, dér hvor de er”

Holbæk MMA & Kampsport Center har haft en næsten uhørt høj medlemsvækst på blot 6 måneder. Deres utraditionelle metoder og et humanistisk menneskesyn har skabt et stærkt fællesskab uden fordomme.

Hvordan sparker man en ny kampsportsforening i gang i en tid, hvor foreningslivet kun lige er kommet tilbage i omdrejninger efter en lang corona-nedlukning? Man laver selvfølgelig en markedsundersøgelse!

”Vi spurgte bredt ud i miljøet i foråret – hvor mange havde lyst til at starte til MMA? Og så dukkede der 30 op til den første prøvetræning,” fortæller Viktor Træholt, formand for Holbæk MMA & Kampsport Center.

Og siden da har klubben været i vækst med over 87 medlemmer og udvikling af nye hold i skrivende stund. Hemmeligheden skal, ifølge både Viktor Træholt og kasserer Claus Heine, findes i et humanistisk synspunkt om, at der skal være plads til alle, og klubben forventer at lande på over 100 medlemmer i slutningen af 2021.

Når foreningslivet løfter et socialt ansvar

Konkret sørger klubben for at være en arena, da kan rumme mennesker, som normalt ikke bliver rummet i foreningslivet eller kampsportsmiljøet.

”Chefinstruktøren, Jimmy Johansen, og jeg fandt ud af, at vi kunne bruge vores professionelle erhverv som specialpædagoger i klubben. På den måde kan vi arbejde med inklusion af dem, der normalt føler sig ekskluderet. Det er især børn og unge fra specialområdet, de fleste i alderen 14-25 år. Vi er i kontakt med både kommunen, specialinstitutioner og andre virksomheder, og de spærrer øjnene op over den tilgang, vi arbejder med i foreningen” fortæller Viktor Træholt.

Hvor mange klubber oplever et stort frafald af de unge i netop denne aldersgruppe, formår Holbæk MMA & Kampsport Center altså at holde fast i dem.

”Vi kalder det omsorgsfuldt selvforsvar. Vi tager os af mennesker, der skal tages i hånden og bringes ind i en fritidsaktivitet i deres eget tempo. Det kan klubben. Den kan være med til at løfte både træning og fritidsaktiviteter for de ressourcesvage. Så vi kan integrere de stærke med de svage i et fritidsliv, så alle i klubben udvikles sammen. Vores fokus på at integrere de ressourcesvage gør, at de unge får et særligt netværk, som aldrig ville opstå ude i samfundet. Vi får skabt et fællesskab via det fælles tredje,” forklarer Viktor Træholt videre.

Han fortæller desuden om tilfælde, hvor medlemmerne ikke har råd til medlemskabet – men så finder de en løsning, hvor man bliver frivillig i klubben og gør en forskel for fællesskabet.

”Vi tager os også af dem, som ikke har midlerne, og så engagerer vi dem i klubben og får dem løftet ind i et fællesskab, som de ikke havde mulighed for ellers. Hos os giver vi dem mere af det, de er gode til. De går derfra med løftet pande.”

Holbæk MMA Forældre & barn hold.JPG

Mental sundhed og grænser

Hos Holbæk MMA & Kampsport Center lægger man naturligt også stor vægt på den gode modtagelse.

”Alle skal føle sig velkomne og lige accepteret. Vi møder mennesker, dér hvor de er. Vi opfordrer til, at man italesætter sine grænser og behov, så ingen føler sig pressede,” siger Viktor Træholt.

Derudover kombineres det store fokus på personlige grænser med det sociale ansvar, klubben tager, i et nyt projekt kaldet ’Stoop.nu’. Det er et foreningskoncept under udvikling, hvor man hjælper både ofre for mobning og dem, som mobber. For som Viktor Træholt udtrykker det – mobbere har ofte ligeså store vanskeligheder i livet.

”Vi dømmer ingen, men bruger foreningslivet til også at løfte den opgave. Det handler om at forstå adfærden og så ændre på den.”

Færre fordomme giver flere medlemmer

Endelig er klubben meget bevidst om de fordomme, som ligger i opfattelsen af Mixed Martial Arts.

”Folk tror det er sådan noget med blomkålsører og hvor vi river hovedet af hinanden, fordi man har læst noget i Ekstrabladet engang” griner Viktor Træholt.

Men i virkeligheden er MMA i Holbæk mest judo, jiu-jitsu og brydning med fokus på teknik og leg. Det handler om at vokse som menneske, og derfor er det ifølge både Viktor Træholt og Claus Heine en sport, der vokser.

”Flere familier kommer og deltager sammen på forældre-barn-hold, og vi kommer også til at have flere senior-hold. Det er en ramme, hvor man kan opleve kampsportsverdenen på trygge vilkår, man kan have sin familie med og se, at det slet ikke er så vildt – det går vi meget op i. At nedbryde fordomme og myter,” siger Claus Heine.

"Vi stikker næsen frem"

Begge foreningsmænd er sikre på, at klubbens succes stammer fra deres evige trang til at presse på. De bruger deres netværk, inviterer andre idrætter til workshops, kontakter virksomheder og kommunale instanser for at samarbejde.

”Vi stikker næsen frem, og vi presser på for at præge de mennesker, vi møder” siger Claus Heine. ”Vi tør prøve nogle ting af, vi bruger energi på det, vi gør, og vi tør godt drømme større,” supplerer Viktor Træholt.

Næste skud på stammen bliver bl.a. et rent pigehold inden for kampsportsgrenen thaiboksning, og alle der er bosiddende på Vestsjælland kan komme og deltage.

Når man så spørger, hvad næste skridt er, lyder svaret naturligvis: ”Vi skal have vores eget sted, så vi kan løfte endnu flere sociale udfordringer i målgruppen. Vi vil gerne lave kulturaftener, fællesspisninger og mere forældretræning. Vi ønsker at være et nyt kulturhus, hvor der er plads til alle, og med stort fokus på kampsporten. Vi tænker stort og nyt, og vores vision er, at vi vil være Danmarks bedste samlingssted,” slutter Claus Heine.

Læs mere om Holbæk MMA på deres hjemmeside

Se klubbens mange tilbud her

Læs mere om projektet Stoop.nu

Holbæk MMA Pige hold - Thaiboksning.JPEG