Vælg det rette fodtøj til kano- og kajakturen

Hvad er neoprensko, -sokker og -støvler, og hvornår skal du bruge dem? Få DGI’s bedste råd til at vælge det rette fodtøj til kajakturen.

Neoprensokker, neoprensko og neoprenstøvler egner sig til forskellige formål og årstider. Foto: Gitte Black Tholstrup

Sko er sjældent noget, vi har på i vandet. Men når du skal på tur i kajakken, har sko og støvle hver sit formål. Derfor er det en god idé at overveje på forhånd, hvad der er den rette fodbeklædning til dig og din rotur.

“Et par gode neoprensko er vigtige, fordi de gør det muligt at gå på jorden både på stranden og ude i vandet, uden at det gør ondt under fødderne,” siger Bjørn Thomsen, der havkajakvejleder hos DGI.

I sommerperioden er der mange, der padler i bare tæer, og som bruger et par crocs eller andre lette sko, når de skal ud i kanoen eller kajakken. Men om vinteren bør du bruge fodtøj lavet af neopren, som vil holde fødderne varme i det kolde vand.

“I de kolde måneder er neoprensko vigtige for at kunne holde varmen i kajakken. Samtidig er det en god idé at have et par, der er en lille smule for store, så der er plads til en sok eller sål i, som også hjælper med at holde på varmen,” siger Bjørn Thomsen.

Hvilket fodtøj skal du vælge?

Der findes tre kategorier inden for neoprenfodtøj; nemlig neoprensokker, neoprensko og neoprenstøvler. Neoprensokker har ingen sål, men de er med til at holde fødderne varme. De bruges ofte af turkajak og kaproere i den køligere del af sæsonen. Men netop fordi de ikke har nogen sål, er neoprensokker ikke velegnet til at gå i land på stranden, da sten og skaller vil kunne mærkes op i fodsålen.

Neoprensko har samme funktion som neoprensokkerne; de holder fødderne varme. Neoprensko er ligesom neoprensokker ofte ret bløde, men i modsætning til neoprensokkerne, så har du med skoene også en fleksibel sål, der beskytter din fod mod sten og muslingeskaller.

Et par gode neoprensko er vigtige, fordi de gør det muligt at gå på jorden både på stranden og ude i vandet, uden at det gør ondt under fødderne

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Neoprenstøvler har en kraftigere sål og yder dermed en bedre beskyttelse end neoprensko og -sokker. De egner sig godt til havkajakroere, som træder på ujævnt og hårdt underlag, når havkajakkerne skal bæres fra og til land. Samtidig har neoprenstøvler også den fordel, at de holder ens ankler og underben varme, fordi de lukker mere tæt mod våddragtens ben. 

Klædt på til kolde temperaturer

At være klædt rigtigt på til årstiden er ikke bare et spørgsmål om komfort. For skulle det ske, at du havner i vandet, så køler det mindst 20 gange hurtigere end luft. Hvad der er den rette beklædning kan kan afhænge både af tur, fartøj og vejr, men der findes fodtøj, som er særligt egnet til vinterbrug.

Neoprenstøvler har som regel en meget kraftig sål og et skaft, der går helt op til knæhaserne. Det lange skaft har den fordel, at du kan komme både til og fra land med tørre fødder. Omvendt betyder stivheden i skaftet og sålen, at du har mindre føling med kanoen eller kajakken, og samtidig fylder støvlerne mere ombord end de andre alternativer.

Derfor vælger mange neoprenskoen, som kan suppleres med sokker for ekstra varme om vinteren. Men sørg for at købe neoprenskoene i en størrelse, der passer til din rosæson.

“Hvis du køber et par lette neoprensko til sommerperioden, er det en god idé at købe et par, som sidder rigtig godt fast på fødderne. De skal ikke falder af, hvis du laver redningsøvelser. Men hvis du skal bruge dine neoprensko om vinteren, og du skal have en tørdragt eller neoprensokker ned i skoene, så er det en god idé at købe dem i en større størrelse,” siger Bjørn Thomsen.

Tip!

Det er en god idé at købe sine neoprensko et eller to numre for store. Så har du mulighed for enten at have tørdragten eller en sok i om vinteren. Prøv dig frem til, om dine skal være ét eller to numre for store.