Nye kurser giver SUP en bredere profil

Fire nye kurser skal underbygge den popularitet, som stand up padle har opnået de senere år. De fire spor har fokus på, hvordan instruktører kan inddrage naturen, afstresning, ekspeditioner og leg for hele familien.

Styrketræning med kropsvægtsøvelser får en ekstra dimension, når de udføres på et SUP-board. Foto: Christian Moestrup Andersen

Stand up padle egner sig til mere end blot at stå på et board og padle gennem vandet. Det illustrerer fire spritnye SUP-kurser, som i første omgang udbydes af DGI Storstrømmen, men bliver bredt ud til hele landet.

Læs også: Tag på SUP-eventyr og få flere naturoplevelser

"Vi vil udvikle sporten, så den bliver ved med at være attraktiv. Derfor har vi skabt fire praksisnære inspirationskurser på tre timer målrettet SUP-instruktører. Vi har lavet øvelseskort, så de får konkrete eksempler på aktiviteter, som de kan sætte i gang hjemme i deres forening," fortæller Astrid Hjorth, som er konsulent i kano, kajak og SUP i DGI Storstrømmen.

Udfordringer til balancen

Som instruktør i SUP fitness kan man for eksempel udfordre udøverne med styrkeøvelser som squats, lunges, burpees og mavebøjninger.

"Det sjove er, at man også bliver udfordret på sin balance, når man laver fitness på et board," siger Astrid Hjorth.

SUP for familien

SUP family præsenterer foreningsinstruktører for lege, som kan være både sjove, udfordrende for balance- og forestillingsevnen og udviklende for udøvernes færdigheder på boardet.

Eventyret er lige rundt om hjørnet

Astrid Hjorth

"Det kan være boldspil, fangelege og fjollede øvelser som kongens efterfølger. Pointen er, at forældre og børn laver noget sjovt sammen. Det forudsætter, at forældrene er kompetente nok på boardet til, at de også kan holde øje med deres børn, og at børnene kan svømme. Derfor henvender SUP family sig til forældre med skolebørn," siger konsulenten.

Mindfulness med fokus på afstresning

"Mange dyrker netop SUP for at finde ro i hverdagen og opleve naturen. I SUP mindfulness tilføjer instruktøren måske elementer af yoga eller guider en meditation til bølgeskvulp," siger Astrid Hjorth.

Det fjerde kursus lægger op til, at man tager på ekspedition med sit board. Kursisterne lærer om planlægning, sikkerhed, og hvad man bør have med på længere ture, så deltagerne får en god oplevelse. Kort sagt: De overvejelser, man skal gøre sig, inden man begiver sig ud i ukendt farvand.

"Nogle vil opleve et lidt større farvand, og andre vil bare gerne rundt om den pynt, de aldrig har været forbi. Der er også nogle, som ikke tager ud i fralandsvind, men måske kan man lave en lille ekspedition til et sted med læ."

Klædt på til eventyr

Andre vil måske på tur med oppakning og overnatning. Det kan være op ad en å.

"Vi sætter ikke rammerne for, hvordan en ekspedition skal se ud, men vi klæder instruktørerne på til at stille sig i spidsen for planlægning og sikkerhed. Eventyret er lige rundt om hjørnet," siger Astrid Hjorth.

Det første kursus i SUP mindfulness og i SUP fitness har netop været afholdt, men bliver udbudt igen af både DGI Storstrømmen og andre landsdelsforeninger. Hold dig orienteret på dgi.dk.

Artiklen har også været bragt i Udspil 3/23

Tag fat i din lokale konsulent, hvis du og din forening vil høre mere om de nye kurser eller have et kursus i foreningen.