Kano og kajak: Send de rigtige signaler på vandet

Få styr på signaludstyret og send de rigtige signaler, når du skal på vandet i kanoen eller kajakken.

Det er en god idé altid at have en fløjte og din mobiltelefon på dig på vandet. Foto: Lejre Havkajak

Nogle ting er “need to have”, andre ting er “nice to have”, når du skal på vandet i kanoen og kajakken. Det samme gælder den liste af sikkerhedsudstyr, der findes på området. Hvor meget sikkerhedsudstyr, du skal have med på din rotur, afhænger af den enkelte tur.

Det fortæller Chresten Krogh, der er idrætskonsulent hos DGI Havkajak.

“Det er en god idé altid at have en fløjte og mobiltelefon på dig, men derudover skal det signaludstyr, du har med, være tilpasset den tur, du skal ud på,” siger han.

Hvilket signaludstyr skal du altid have på dig?

Du kan både bruge fløjte og tågehorn, når det handler om at give signaler og skabe opmærksomhed på situationen. Chresten Krogh anbefaler, at du har din fløjte bundet fast til vesten, hvor du også har din mobiltelefon, for eksempel i en vandtæt pakpose med lynlås.

Det er en god idé altid at have sin fløjte og mobiltelefon på sig, men derudover skal det signaludstyr, man har med, være tilpasset den tur, man skal ud på

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Mobiltelefonen er den moderne roers allervigtigste sikkerhedsudstyr, og derfor er det vigtigt, at du har den på dig hele tiden. Skulle du for eksempel have lagt den i dækstasken, og du havner i vandet, mens kajakken flyder væk fra dig, så har du mistet alt dit sikkerhedsudstyr.

Der kan være områder, hvor der ikke er mobildækning, og her kan en VHF-radio være nødvendig. Det kræver dog, at du lærer at bruge den, inden du tager den med på vandet. En VHF-radio fås i rimelig kvalitet til en overkommelig pris, fortæller Chresten Krogh. 

“Samtidig kan det være en god idé at have et lille spejl med, som du kan bruge til at reflektere op mod solen for at give signal. Her kan du også få en fløjte, hvor der er indbygget spejl i, så du har de to funktioner i samme udstyr,” siger Chresten Krogh.

Værd at vide om nødblus og signaludstyr i kanoen

Nødblusset er også et kendt signaludstyr blandt roere, og det kan bruges til at skabe opmærksomhed og samtidig hjælpe med at lokalisere roeren i nød. Det er dog kun nødvendigt at have med, hvis du bevæger dig væk fra land og ud på åbent vand.

“Nødblus bruger du først i situationer, hvor du er langt væk fra kysten, og det vil tage lang tid at ro ind igen. Derfor er nødblusset også et signaludstyr, som er mest relevant for erfarne roere,” siger Chresten Krogh.

For kanoroere er det vigtigste i forhold til signaludstyr, at du husker at have din mobiltelefon på dig - også i et vandtæt etui, som kan betjenes fra kanoen. Samtidig er det en rigtig god idé at have pakket noget skiftetøj, så det ikke kan blive vådt.

Nødblus bruger du først i situationer, hvor du er langt væk fra kysten, og det vil tage lang tid at ro ind igen

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Hvad skal du vide om signaludstyr?

Der findes fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. Nødblus er for eksempel dyre og har både en begrænset holdbarhed og kort signaltid. Lyden fra tågehornet kan høres længere væk, end lyden fra fløjten kan det. Modsat fylder fløjten mindst og er nem at have med.

Chresten Krogh har altid selv som minimum sin fløjte, sit spejl og et tågehorn med sig på sine roture. Og selvom der findes mere signaludstyr, han kunne tage med, så lyder et godt råd fra ham, at du kun skal have det signaludstyr med, der er nødvendigt - og ikke mere end det.

“Det vil bare forvirre i situationen, hvor du får brug for det, at du har en masse forskelligt signaludstyr, du skal vælge mellem,” siger Chresten Krogh.