Surfski-kajakken er skabt til bølger

Kort intro til den hurtige surfski-kajak, som får dig ud at ride på bølgen.

Både begyndere og erfarne kajakroere kan få en god oplevelse med en surfski kajak.

En surfski kajak er lettere end de fleste havkajakker, men er samtidig stabil. Det gør den hurtig og let at manøvrere i vandet. Den er designet til at udnytte bølgernes fremdrift, så man kan komme op og surfe på dem. Fordi kajakken er så let, er den også god og hurtig i stille vand. En surfski kajak vejer fra 8 kg og op alt efter størrelse og materiale (plast eller glasfiber).

Vidste du, at...

Surfski også kaldes ocean ski.

Surfskikajakken blev oprindeligt designet til kystlivredning i Australien og Sydafrika, da surfski er særligt god i bølger. Derudover er den hurtig, intuitiv og selvlænsende, hvilket vil sige, at den tømmer sig selv for vand. 

Kajakken styres via et ror, som er længere end i en turkajak, så det bevarer kontakten til vandet også i høje bølger. Roret styres med 2 pedaler, der er placeret i toppen af bensparket. Så hvor toppen af fødderne bruges til pedalerne, så bruges hælen til at støtte og sparke fra mod bensparket. Rostilen minder derfor om tur- og kapkajak roning, hvor rotation i kroppen er vigtig, og fødder og ben via rotationen genererer kraft til rotagene. 

Modsat både hav- og turkajakker, så sidder roeren mere end i kajakken. Det åbne cockpit er selvlænsende, da det har en bailer (en lukbar åbning, red.) i bunden af båden, som kan åbnes, og ved fremdrift tømmes kajakken så for vand. 

surfski (2).jpg

Ligesom et SUP-board har surfski-kajakker et foot leash, altså en snor, som forbinder kajakken med dit ben. Det forhindrer, at kajakken smutter fra én, hvis man vælter.

Som kajaktype er surfski'en designet til at komme hurtigt fra A til B, og den er perfekt, hvis du gerne vil lege på vandet, samtidig med at du får motion. Den henvender sig både til nybegyndere og erfarne roere i andre kajaktyper, som vil prøve en lettere og mere bølgestærk kajak.

Selvom surfski er intuitiv og indbyder til leg, bør du ikke prøve kræfter med den for første gang på egen hånd. Find i stedet en kajakklub, som udbyder et kursus.