Tag på SUP-eventyr og få flere naturoplevelser
Fra Lønstrup i Nordjylland til Helligdomsklipperne på Bornholm. Sara Kjems har taget turen Danmark rundt i vandkanten på SUP-board, og i bogen af samme titel giver hun tips til eventyrlige ture og flotte naturoplevelser.
Gennem de senere år er SUP-boards blevet enormt populære – men i stedet for blot at padle rundt ved stranden, kan man bruge boardet til at tage ud på længere ture og få en masse oplevelser i naturen.
Netop ture på SUP-board har Sara Kjems stor erfaring med. Hun er forfatteren bag bogen ”Danmark rundt i vandkanten”, som er en guide til SUP-ture i hele landet. Hun vil gerne have flere ud på SUP-boardet – men mest af alt flere ud på længere ture, der inkluderer eksempelvis madlavning og overnatning.
”Mit ønske med bogen har været at inspirere flere til at tage på SUP-ture rundt i hele landet og ikke bare gøre det, der hvor man plejer. Jeg manglede selv bogen, fordi jeg manglede en guide til, hvor der er gode steder at stå på SUP, hvor kan man sætte i fra, og hvor er der nogle smukke naturoplevelser,” siger Sara Kjems.
Vi har faktisk rigtig meget spændende i den danske natur, og jeg bliver tit imponeret. Store, flotte brandmænd, fisk, tang der bølger i vandet – det er meget fascinerende
Sara Kjems
Med de længere ture er det særligt naturoplevelserne, som Sara Kjems gerne vil slå et slag for.
”Vi har faktisk rigtig meget spændende i den danske natur, og jeg bliver tit imponeret. Store, flotte brandmænd, fisk, tang der bølger i vandet – det er meget fascinerende. Det er måske ikke noget, man lige tænker på, men det er noget, man virkelig kan se, når man står på sit board. Samtidig ser man også kysten på en helt anden måde, når det er ude fra vandet.”
Hav styr på sikkerheden
Inden man pakker bagagen på boardet og padler ud i det blå på længere ture, påpeger Sara Kjems dog, at det er særligt vigtigt at have tjek på sikkerheden. Særligt hvis boardet har stået og samlet støv i sommerhuset i noget tid, er det måske ikke længere ture med overnatning og mange kilometer, som man skal lægge ud med.
”Især på vandet skal man også være skarp på sikkerhed og ens egen formåen, så man undgår farlige situationer. Det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke kaster sig ud i noget, som man ikke kan overskue,” siger Sara Kjems.
Tre gode råd til SUP-ture
- Bagage: Pak let og kun det mest nødvendige udstyr. Fordel vægten ligeligt mellem for- og bagende på boardet med lidt mindre vægt foran og de tunge ting placeret over bordets midterlinje.
- Rute: Planlæg din rute grundigt. En god rute er en, der passer til dine færdigheder, erfaring, fysisk form og vejrforholdene. Tjek altid om der er steder, hvor du ikke må padle, og planlæg din rute derefter.
- Overnatning: Undersøg mulighederne for overnatning hjemmefra, så du ved, hvor du kan finde kystnære shelters, eller hvor der er andre gode steder til overnatning på din rute. I Danmark må man gerne overnatte på stranden under stjernerne eller et under en tarp, altså en overdækning som for eksempel presenning (telt er ikke tilladt).
En sikkerhedsfaktor, som man skal huske at tjekke op på, er vejrforholdene, og opfordringen fra Sara er, at man kun begiver sig ud i vejrforhold, som man føler sig tryg i – fralandsvind er dog aldrig en god idé.
Man skal gerne have lidt erfaring, før man begiver sig ud i bølger og lidt vind. Har man det, og føler man sig tryg i det, kan man godt tage vind og bølger som en sjov udfordring på en såkaldt downvind tur med vinden i ryggen eller SUP-surfe på bølger ved kysten.
”Jeg kan godt trodse vind og bølger og tage af sted på SUP-tur alligevel – lidt vind og bølger kan gøre det ekstra udfordrende, så det er også lidt sjovt og giver endnu bedre træning. Der kommer lidt mere leg ind, når det bliver udfordrende med bølger.”
Tag hensyn til naturen
Noget man dog skal huske, når man bevæger sig udenfor, er at tage hensyn til og have respekt for naturen.
”Det påvirker jo naturen og dyrelivet, når flere og flere dyrker idræt i naturen. Det skal man huske at tænke over – også når man tager på SUP-ture,” siger Sara Kjems og tilføjer:
”Det ligger mig også meget på sinde, at man ikke padler hen de steder, hvor man ikke må padle, hvis der er regler for eksempelvis ynglende fugle. Generelt skal man bare tage hensyn til naturen, især når man er ude i den.”
Husker man at passe på naturen og have sikkerheden i orden, er opfordringen fra Sara Kjems dog klar: Kom af sted på SUP-ture.
”Danmark har rigtig meget smuk kystnatur, som egentlig bare ligger og venter på at blive udforsket. For mig er SUP oplagt, fordi vi er omgivet af vand, og der er uanede muligheder for SUP-ture – både korte og lange, alt efter hvad man kan og har lyst til. Naturen ligger der jo bare og venter på, at man springer ud i den.”
Bliv klædt på til at tage på langtur med DGI
DGI tilbyder et kursus, som giver dig viden og færdigheder til at tage på langtur. Læs mere om DGI SUP Ekspedition her: Inspirationskurser i SUP (dgi.dk)