Åbent vand er farvand for erfarne

At ro på åbent vand kræver stor erfaring, da din tur påvirkes af alt fra strøm, skibstrafik og vind.

I åbent vand er du ubeskyttet som roer, fordi du bliver påvirket af alt fra vind, strøm, bølger og skibstrafik. Foto: Ajs Nielsen

Som roer kan det ind imellem være en tur værd at tage ud på åbent hav. Men åbent hav er også det, der kaldes ubeskyttet farvand, for der er du helt ubeskyttet i kajak eller kano. Derfor kræver det en stor portion erfaring at ro langt væk fra kysten.

”Det kræver selvindsigt at ro på åbent hav. Det er tit der, folk tror, at de kan mere end de i virkeligheden kan. Ulykken sker, når du overvurderer dine egne evner,” siger Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI.

Hvis du har styr på tingene, så havner du jo ikke i en farlig situation, hvor du ikke kan styre det

Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI

Åbent vand kaldes ubeskyttet vand, fordi du er helt blottet som roer. Der er ikke noget land til at samle dig op eller afskærmning for vind, og du kan også risikere at støde på kraftig strøm. Derfor skal du kende til den rette påklædning, redningsteknikker, sikkerhedsudstyr og din egen udholdenhed.

Du skal også have styr på din navigation. Når du er på åbent vand, har du ikke nødvendigvis landkending, hvilket vil sige, at du ikke umiddelbart kan se, hvor land er. Derfor skal du vide, hvad du styrer efter, når du ror. 

Giv plads til skibstrafik

På åbent vand er der også mulighed for at møde større skibstrafik. Det kan for eksempel være, at du kommer til at sejle gennem en færgerute.

”Som kajakroer er du den mest skrøbelige i vandet. Derfor skal du altid lade større eller motoriserede både komme først, så du ikke udsætter dig selv for unødvendig fare,” forklarer Bjørn Thomsen.

Det kan også være en god idé at medbringe VHF-radio, når du laver åbne kryds i vandet, så du kan melde din position over radioen. Sejl også sammen med andre erfarne roere, når du er på åbent vand, så I kan redde hinanden i tilfælde af uheld.

Men Bjørn Thomsen understreger, at selvom der er mange risici ved at ro på åbent vand, så kan det sagtens lade sig gøre.

”Hvis du har styr på tingene, så havner du jo ikke i en farlig situation, hvor du ikke kan styre det,” siger han.