I kajak langs kysten: Det skal du være opmærksom på

I mindre vige og fjorde har du ikke længere til land, end du kan svømme ind. Det samme gælder kystnært farvand, der dog kan være mere påvirket af strøm og vind.

Ror du langs kysten, får du en fantastisk naturoplevelse. Den er bedst, hvis du holder dig 25 til 50 meter fra kysten. Foto: Michael Sørensen

Har du noget erfaring med kano eller kajak, men føler dig stadig ikke helt sikker i vandet, kan du med fordel opsøge beskyttet farvand. Det er steder, hvor du som roer er nogenlunde beskyttet, og der er god mulighed for at støde på land, hvis du driver væk. Det vil typisk være mindre vige og fjorde eller større søer.

”Beskyttet farvand er steder, hvor uanset hvilken vej vinden blæser fra, så vil der altid være opfang, hvis du mister dit udstyr eller driver væk,” siger Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI.

I beskyttet farvand er der mulighed for at blive påvirket af for eksempel vind, og der kan også være andre brugere i nærheden som eksempelvis mindre både eller motorbåde. Her er det en fordel at huske på, at størst kommer først.

”Som kajakroer er du mest skrøbelig i vandet. Derfor skal du altid lade større eller motoriserede både komme først, så du ikke udsætter dig selv for unødvendig fare,” forklarer Bjørn Thomsen.

Pas på fralandsvind

Sejler du derimod langs kysten, er der nogle andre faktorer, der er gældende. Der kan du risikere at blive udsat for kraftig vind, hvis du kommer lidt for langt væk fra kysten.

Sejler du ud i fralandsvind, skal du sikre dig, at det ikke bliver kraftigere end du kan kontrollere det. Ellers kan du risikere at drive til havs

Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI

”Fralandsvind føles ikke så kraftig ved land. Men kommer du bare 100 meter ud, er vinden dobbelt så kraftig, og så bliver den pludselig en risikofaktor,” siger Bjørn Thomsen.

Du kan for eksempel følge den gamle regel, der hedder, at du ikke må sejle ud i fralandsvind – men med modifikationer.

”Sejler du ud i fralandsvind, skal du sikre dig, at det ikke bliver kraftigere end du kan kontrollere det. Ellers kan du risikere at drive til havs,” forklarer Bjørn Thomsen.

Sejl ud efter naturoplevelser

Derfor er det en god idé at holde dig mellem 25 og 50 meter fra kysten. Det er også der, du får den bedste oplevelse som roer.

”Sejler du tæt på kysten, kan du se, hvordan landskabet skifter, strandliv og forskellige dyr på land. Det er på grund af de naturoplevelser, du som roer tager afsted,” siger Bjørn Thomsen.

De naturoplevelser får du ikke, hvis du sejler 300 meter fra kysten. Derfor er det heller ikke en god idé at ro direkte fra pynt til pynt, hvor du udsætter dig selv for større fare i vandet.