Lær at lave egenredning med pagajflyder og cowboyredning

Pagajen kan bruges til andet end at ro sig vej gennem vandet. Vi lærer dig, hvordan du laver egenredning med pagajflyder og cowboyredning.

Pagajen kan bruges til at lave en egenredning med. Foto: Lejre Havkajak

Planlægger du en rotur alene, er det vigtigt, at du er i stand til at redde dig selv op i kajakken igen. Skulle du kæntre, skal du nemlig gerne kunne redde dig op i kajakken forholdsvist hurtigt, så du undgår at blive afkølet for meget.

Særligt to teknikker egner sig godt til roere på alle niveauer, som skal lave en egen redning. Nemlig egenredning med pagajflyder og cowboyredningen.

“Egenredning med pagajflyder er en udbredt standard inden for egenredning, og den findes i forskellige udgaver. Uanset om du bruger den ene eller den anden udgave, så er det en begyndervenlig redningstype, og noget af det første du lærer i kajakken,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI Bjørn Thomsen og fortsætter:

“Hvis du er i et undervisningsmiljø, hvor du har en meget legende tilgang, vil du også lære cowboyredningen tidligt i forløbet. Men for mig at se er det egenredningen med pagajflyder, der er den vigtigste egenredning at kunne som kajakroer.”

Sådan laver du egenredning med pagajflyder

En pagajflyder kan fås både oppustelig eller som fast skum. Når du skal lave en egenredning med pagajflyder stiger du kontrolleret ud af kajakken og gør opmærksom på, at du er kæntret. Hold hele tiden fat i både kajak og pagaj og sørg for, at kajakken ikke flyder væk, eventuelt ved at stikke benet ind i cockpittet.

Egenredning med pagajflyder er en udbredt standard inden for egenredning, og den findes i forskellige udgaver

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Inden pagajen lægges over kajakkens agterdæk skal du sikre dig, at pagajflyderen sidder godt fast på pagajen. Når pagajen er på plads, kan du “svømme” benene godt bagud i vandoverfladen, så du lettere kan trække dig op.

Sørg for at holde kroppen så lavt som muligt og holde vægt på pagajen, så du ikke kæntrer igen. Hav fokus mod pagajen, når der drejes rundt - og derefter kan skørtet monteres, kajakken kan pumpes tom for vand, og du kan fortsætte din rotur.

Sådan laver du cowboyredning

Ved en cowboy-redning kravler den kæntrede roer op og derefter springer frem på sin kajak; nærmest som man ville springe op på en hest. Inden dette rykkes kajakken dog bagud, så du kan få fat i stævnen, så kajakken kan blive tømt for vand. Sørg også for at vende din kajak, mens den er oppe i luften, så der ikke kommer vand i den igen.

Inden opstigning skal kajakken være retvendt med stævnen løftet, så du kan komme til at svinge dig op på agterdækket. Læg pagajen på tværs og brug den som støtte, mens du stiger op på agterdækket. Vær lav, mens du kravler frem på kajakken, og lav et støttetag, når benene svinges ind for at forhindre en ny kæntring.

Både egenredningen med pagajflyder og cowboyredningen fungerer godt på fladt og lettere uroligt vand, men ved store bølger vil der være en stor risiko for, at du havner i vandet igen. Samtidig kan det være vanskeligt at tømme kajakken for vand. Skal opstigningen være lettere, kan du anskaffe dig en stigbøjle til kajakken.