Kajakredning: Sådan flytter du en roer, der befinder sig i vandet

Hvis kajakken pludselig ikke længere er inden for rækkevidde er det godt at vide, hvordan du kan flytte din romakker i vand. Vi lærer dig teknikken.

Uanset hvordan du flytter en roer i vandet, er det vigtigt, at det ikke er over en for lang distance. Foto: Jens Astrup

En roer er kæntret, kajakken er fyldt med vand, og det er sket i nærheden af en mole, nogle klipper eller trafikeret farvand, som vanskeliggør redningen.

I sådan en kæntringssituation kan det være nødvendigt at flytte den kæntrede roer, så du kan få roeren på sikker afstand fra eventuelle forhindringer. Det samme gælder, hvis den kæntrede roer er kommet væk fra sin kajak.

“Det er godt at kunne denne redningsteknik, hvis der er en roer, der er kæntret et sted, hvor det er vigtigt at komme væk i en fart. Det kan for eksempel være i en sejlrende, i en havnemunding eller lige foran en færge,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI Bjørn Thomsen og fortsætter:

“I den situation skal du altid prioritere at få den kæntrede roer væk frem for først at få styr på pagaj og kajak.”

Lær at flytte en roer i vand

Ved denne redningsmetode skelner du mellem, om den kæntrede roer hænger agter, hænger foran eller befinder sig liggende på agterdækket. Hænger den kæntrede roer agter, skal han lægge sig vandret i vandet med benene bagud, så vandmodstanden sænkes. Den kæntrede roer kan eventuelt hjælpe til ved at lave svømmebevægelser med benene i vandet.

Hænger den kæntrede roer foran, skal han hænge sig tæt op under stævnen og holde sig fast med arme og ben rundt om redderens kajak. Her kan den kæntrede roer eventuelt hjælpe til med baglæns svømmetag med en arm.

Befinder den kæntrede roer sig på agterdækket er det vigtigt, at redderen er klar med støttetag, når den kæntrede roer kravler op. Her kan du bruge benene til hjælp med at holde balancen og sørge for at holde vægten lavt.

Det er godt at kunne denne redningsteknik, hvis der er en roer, der er kæntret et sted, hvor det er vigtigt at komme væk i en fart

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Det skal du være opmærksom på ved at flytte en roer i vand

Uanset hvordan du flytter en roer i vand, er det vigtigt, at det ikke er over en for lang distance. Det er nemlig i alle tre tilfælde tungt at ro fremad med en ekstra roer ombord, og redderen bliver derfor hurtigt træt.

Derfor er det også vigtigt - uanset hvordan transporten foregår - at du forsøger at minimere kroppens vandmodstand under hele turen. For at øve redningen er det en god idé både at lade teknikken indgå i både leg og træning i kajakken.

“Det er absolut en brugbar redningsteknik, som er rigtig god at kende til,” siger Bjørn Thomsen.