Foskanoen er til det strømmende vand

Foskanoen er kortere og mere bananformet end den almindelige kano. Derfor er den god at manøvrere rundt i strømmende vand med. Bliv klogere på foskanoen.

Foskanoen egner sig særligt godt til strømmende vand. Foto: Havkajakliv

Det strømmende og ofte urolige vand i floder er netop det, den såkaldte foskano er udviklet til. Kanoens korte og buede facon gør nemlig, at den er nemmere at manøvrere rundt med i det urolige vand, end den almindelige kano er.

“Vi bruger sjældent foskanoen her i Danmark, fordi vi ikke har vand, der egner sig til det. Til gengæld findes der både steder i Sverige, Norge og England, særligt i Wales, som er rigtig fine, og hvor der er fart i vandet,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI Bjørn Thomsen og fortsætter:

“Og der tager du typisk op, hvis du som dansker vil sejle i foskano.”

Værd at vide om foskanoen

En foskano er både kortere og bredere end almindelige kanoer, hvilket gør den lettere at vende, hvis den skulle havne i en uønsket stilling. Netop derfor er foskanoen populær til både leg og teknik, og mange af de styretag, du vil tage i en foskano, vil minde om dem fra havkajakken.

Vi bruger sjældent foskanoen her i Danmark, fordi vi ikke har vand, der egner sig til det

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

At foskanoen har en buet facon fra spids til spids hedder i fagtermer, at den har mere spring, hvilket giver den facon som en banan. Faconen gør, at foskanoen slipper vandet i begge ender, og det er derfor, den er lettere at styre.

En foskano er typisk lavet af glasfiber eller kulfiber/kevlar, og vejer som regel mellem 15 og 25 kg. En foskano findes både som 1-mands og 2-mands kanoer.

Det skal du vide, inden du sejler i fos kano

Til foskanoen findes der formsyede opdriftsposer og sprayskørt, som gør, at der ikke kommer så meget vand i kanoen, at den bliver svær at sejle med.

Foskanoen er en kanotype, der både kræver undervisning og viden om at sejle i den specifikke kanotype

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Særligt i Wales er der mange forskellige typer strømmende vand, som egner sig til foskanoen. Her kan du blive udfordret på forskellige måder. 

“Foskanoen er en kanotype, der både kræver undervisning og viden om at sejle i den specifikke kanotype. Der findes rigtig mange udbydere af kurser i for eksempel Wales, hvor man kan komme på kanokurser i strømmende vand, hvis man gerne vil prøve kræfter med det,” siger Bjørn Thomsen.