Grønlænderpagajen - en stadig mere populær og udbredt pagaj

Den klassiske åre bliver mere og mere populær blandt kajakroere, fordi den er let at ro med. Bliv klogere på åren, der også går under navnet grønlænderpagaj.

Flere og flere kajakroere vælger grønlænderpagajen, fordi den er let at ro med. Foto: Lisbeth Skøttergaard

Kært barn har mange navne. Grønlænderpagajen bliver af de fleste kaldt for en åre. Den har fået navnet grønlænderpagaj, fordi den er rigtig god til de grønlandske rulleteknikker.

“Grønlænderpagajens styrke er især, at den har et smalt blad, der ikke er skivet. Det gør den lettere at ro med end andre pagajtyper,” siger Chresten Krogh, der er idrætskonsulent hos DGI Havkajak.

Det skal du vide om grønlænderpagajen

Grønlænderpagajen bliver mere og mere populær, fordi flere får øjnene op for, at pagajen både er let at ro med - og samtidig giver den kun en meget lille belastning af roeren. Derfor egner den sig også godt til roture over lange distancer i middel tempo.

“Generelt er tendensen blandt pagajer, at bladene bliver mindre, at pagajens længde bliver kortere, og at skivningen bliver mindre. Der er rigtig mange, der ror med uskivede pagajer i dag, og det er også derfor, den grønlandske pagaj vinder mere og mere frem,” siger Chresten Krogh.

Grønlænderpagajens styrke er især, at den har et smalt blad, der ikke er skivet. Det gør den lettere at ro med end andre pagajtyper

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Mange grønlænderpagajer er lavet af træ, hvilket også er pagajtypens oprindelse. Grønlænderpagajen er faktisk en klassisk åre, og i gamle dage gjorde grønlænderne ikke noget særligt ud af udseendet på deres pagajer; det var et stykke værktøj, som de brugte og selv konstruerede.

“I dag kan du både få grønlænderpagajer i kulfiber, ædeltræ og med fine åretegninger. Mange er meget flot udført, men romæssigt er det af mindre betydning, om åren er af træ eller fiber. Dog kan vægten variere, og på den måde kan pagajens materiale have indflydelse på, hvilken type grønlænderpagaj, man vælger," siger Chresten Krogh.

Passer grønlænderpagajen til dig?  

Grønlænderpagajen er en pagajtype, der egner sig til roere på alle niveauer. Derudover egner den sig godt til roere, der lider af ømme håndled. Med grønlænderpagajen belastes håndleddene nemlig minimalt på grund af den flade roteknik med små vinkler på leddene.

Samtidig betyder grønlænderpagajens smalle blad, at den har en meget lav vindmodstand.

"Det er smag og behag, om du vil ro med grønlandsk åre eller europæisk pagaj. Men jeg vil generelt anbefale, at du afprøver begge typer og finder din egen favorit," siger Chresten Krogh. 

Om grønlænderpagajen

Grønlænderpagajen eller åren laves typisk i forskellige træsorter.

Vægt: 800-1000 gram.

Længder: 215-230 cm.

Bredder: 80-100 mm.