Havkajakken: Den mest udbredte kajak i Danmark

Havkajakken er et stabilt fartøj som kræver, at du lærer at tøjle det, inden du begiver dig ud på vandet. Lær havkajakken at kende her.

Havkajakken findes i forskellige former og med forskelligt udstyr. Læs hvad du skal holde øje med, når du vælger kajak. Foto: Bjørn Thomsen

Det siger næsten sig selv. Havkajakker er beregnet til brug på havet. Danmark er som bekendt omgivet af hav fra næsten alle kanter og leder, og det er måske en af årsagerne til, at havkajakken er den mest udbredte kajaktype i Danmark.

“Havkajakken er i de rigtige hænder et utroligt stabilt fartøj på havet. Den er synkefri, og så kan den rulle, så man kan få den på ret køl, hvis der sker noget på havet. Havkajakken kan også pakkes, så folk kan tage på længere ture eller på ekspeditioner i den,” siger Paulette Topsøe-Jensen, der er instruktør og havkajakvejleder i DGI. 

Havkajakken er i de rigtige hænder et utroligt stabilt fartøj på havet

Paulette Topsøe-Jensen, instruktør og havkajakvejleder, DGI

Med udtrykket at havkajkken skal befinde sig “i de rigtige hænder” mener Paulette Topsøe-Jensen, at du bør have erfaring med havkajakken, inden du begiver dig ud på havet i den. Det kan du for eksempel få gennem private kurser eller ved at melde dig ind i en lokal klub, som vil klæde dig på til at komme på vandet i havkajakken. 

“Man skal aldrig bevæge sig ud i en havkajak i noget vand, som man ikke har prøvet at håndtere eller lave redninger i før,” siger Paulette Topsøe-Jensen.

Lær havkajakken at kende

Havkajakken er nærmest formet som en banan, hvilket giver den gode egenskaber i bølgerne. Havkajakkens flade bund gør, at det er en mere stabil kajak sammenlignet med kap- og turkajakker.

En havkajak er udstyret med mindst to vandtætte skotrum, dæksliner og liner til at stuve grej på dækket. Det er blandt andet det udstyr, der gør, at havkajakken kan tages med på tur. En havkajak kan nemlig bære meget bagage, hvilket gør dem velegnede til ferieture og ekspeditioner.

Havkajakken er typisk lavet i plastic eller glasfiber, men kan også være i kulfiber/keviar. Den lette kulfiber-udgave kan veje ned til omkring 17 kilo, mens de andre modeller typisk vejer omkring 23-27 kilo. 

Hvilken havkajak skal du vælge?

Havkajakker findes i forskellige udgaver og kan være udstyret enten med ror, sænkbar finne eller begge dele på samme tid. Der findes også havkajakker, som har hydrauliske finnesystemer og styrbare finnesystemer.

“Der er tradition for forskelligt udstyr i forskellige lande. I lande som for eksempel Norge, Sverige og Island er der tradition for at have ror på sin havkajak, mens vi i Danmark er inspireret af det engelske system, hvor man bruger finne og ellers lærer at styre sin kajak med pagajen,” siger Paulette Topsøe-Jensen.

Mens roret gør, at kajakken kan styres ved hjælp af fødderne, gør finnen ikke andet end at ophæve vindens påvirkning, så kajakken holder en lige retning. Det kaldes også at trimme sin kajak.

“Fordelen ved en finne er, at hvis man har kraftig vind fra siden, som forskubber kajakken, så kan man trimme sin kajak ved at sætte finnen ned. Men man kan ikke styre kajakken med fødderne - man bliver nødt til at styre kajakken med pagajen og styretag, hvilket kræver, at man kender teknikken bag,” siger Paulette Topsøe-Jensen.

HISTORISK OM HAVKAJAKKEN OG DENS RUL

Havkajakkens historie går helt tilbage til inuitternes tid, hvor man byggede kajakker af træ eller knogler og noget skind. Inuitterne kunne ikke forlade deres kajakker på nogen måde, for hvis de først havnede i det iskolde vand, ville de dø.

Det er derfor, man har lært sig at rulle i kajakkerne; så man altid kunne komme op igen på egen hånd. Og det er det, der har gjort, at der i dag er mere end 30 forskellige måder at rulle sin kajak på.

Kilde: Paulette Topsøe-Jensen, instruktør og havkajakvejleder i DGI