Kajak: Sådan redder du en bevidstløs eller panikslagen roer

Alt efter om du skal redde en bevidstløs eller panikslagen roer, skal du gribe situationen forskelligt an. Lær begge redningsteknikker her.

Det er godt at have kendskab til, hvordan du redder både en bevidstløs og en panikslagen roer. Foto: Bent Nielsen

Det er heldigvis sjældent, der er behov for det - men skulle situationen opstå, og du skal redde en bevidstløs eller panikslagen roer, så skal du gribe de to situationer forskelligt an.

“Med en bevidstløs roer skal du hurtigst muligt have vendt ham om, så han ikke ligger med hovedet nede i vandet. Med den panikslagne roer skal du derimod passe på, at han ikke kommer til at vippe dig i vandet,” siger instruktør og havkajakvejleder Bjørn Thomsen hos DGI og fortsætter:

“Han er i panik og vil op på din båd, når du kommer hen til ham. Og her handler det om i bedste fald at have den kæntredes båd imellem jer, så det er hans egen båd, han kravler op på og ikke din, så I ikke risikerer at kæntre begge to." 

Uanset hvilken af de to redningssituationer, du står i, så gælder det om at få roeren op hurtigst muligt og få ham vendt om, så han ikke sluger for meget vand

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Redning af roer ude af kajakken

Hvis den kæntrede roer er bevidstløs og befinder sig ude af kajakken er første skridt, at redderen skynder sig at lægge sig på siden af den kæntrede kajak og hurtigt sætter sin pagaj fast.

Så snart redderen får fat i den bevidstløse roer, skal han vende ham på ryggen og kalde på ham for at tjekke tilstanden. Herefter skal redderen hurtigst muligt lægge kajakken på siden og få den bevidstløse roer rullet op og ligge på den. Der er ikke tid til at tage hensyn til pagaj eller andet løst grej.

Er der etableret vejrtrækning kan den bevidstløse roer blive liggende på maven, mens der tilkaldes hjælp. Er der ingen vejrtrækning, skal redderen straks vende den bevidstløse roer om og yde livreddende førstehjælp, som begynder med indblæsning. Få nogen til at tilkalde hjælp, mens du yder førstehjælp. Er der ingen andre til stede, så kan du efter nogle minutter holde en pause for at tilkalde hjælp.

Redningsmetoden egner sig godt til kæntringer, hvor tid er vigtig. Vær opmærksom på, at det kan være tungt at rulle den bevidstløse roer op og få ham vendt, ligesom det kan være vanskeligt at yde livreddende førstehjælp på kajakken.

Redning af roer hængende i kajakken

Ved denne redningsmetode kan den kæntrede roer enten være bevidstløs eller panikslagen og dermed ude af stand til at gennemføre en makker- eller egenredning. Som det første skynder redderen sig at lægge sig på siden af den kæntrede kajak. Redderen sætter sin pagaj fast, så han kan læne sig ind over den kæntrede roers kajak. Ved hjælp af dækslinerne og vesten kan redderen få den bevidstløse eller panikslagne roer rullet op.

Så snart den kæntrede roers hovede er ovenvande, skal redderen kalde på roeren for at tjekke tilstanden. Er der etableret vejrtrækning, kan der tilkaldes hjælp - hvis ikke, skal der straks ydes livreddende førstehjælp med indblæsning fra start. Hvis der ikke er andre til stede til at tilkalde hjælp, kan redderen gøre dette efter nogle minutter med førstehjælp. Er roeren panikslagen anbefales det at holde afstand fra svingende arme, når der rulles op ved hjælp af dæksliner.

“Uanset hvilken af de to redningssituationer, du står i, så gælder det om at få roeren op hurtigst muligt og få ham vendt om, så han ikke sluger for meget vand,” siger Bjørn Thomsen.

Samtidig er det ved begge redningsteknikker vigtigt, at den kæntrede roers tilstand tjekkes konstant - også under bugsering til land.