Kajakredning: Sådan redder du en skadet roer

Når du skal redde en skadet roer, skal du være særligt opmærksom på ikke at forværre skaden. Vi guider dig gennem redningsteknikken.

Inden for kajaksporten går det typisk ud over arm eller skulder, hvis du kommer galt afsted. Foto: Bent Nielsen

Inden for kajaksporten kan der opstå situationer, hvor en roer får en skadet skulder eller arm. Det kan for eksempel ske under kæntring eller rul, hvor en skulder går af led. Denne type skader kan være så smertefuld, at den skadede roer ikke selv vil være i stand til at kravle op i kajakken igen, ligesom skaden kan forværres, hvis roeren forsøger på dette.

Derfor er det godt at kende til en redningsmetode, hvor du som redder kan få den skadede roer op af vandet og tilbage i kajakken.

“Du skal som redder være opmærksom på, at du ikke forværrer skaden. Inden for kajaksporten får du typisk enten arm- eller skulderskader, og derfor handler det om at beskytte netop de kropsdele. I stedet for at hive i armen for at hjælpe den skadede roer, kan du for eksempel hive i svømmevesten,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Sådan redder du en skadet roer

Når redderen opdager den kæntrede, skadede roer i vandet, gør han opmærksom på det, så den kæntrede roer ved, at hjælp er på vej. Når redderen er fremme, lægger han sig på siden af den kæntrede roers kajak og spørger, om den kæntrede roer er okay. 

Når redderen har vurderet den kæntrede roers tilstand, skal redderen sikre pagajerne og derefter lægge den kæntredes kajak om på siden. På den måde kan redderen hjælpe den skadede roer med at stige ind i kajakken. Det er vigtigt, at redderen hjælper den kæntrede roer med indstigningen, så den kæntrede roer kan koncentrere sig om at beskytte sin skadede arm eller skulder.

Herefter ruller redderen kajakken op uden at rykke i den skadede roer, så skaden kan forværres. Det kan for eksempel gøres ved at trykke på kanten af kajakken eller rykke i dækslinerne. Når den skadede roer er sikkert oppe i sin kajak, kan der tilkaldes hjælp eller bugseres ind ved hjælp fra andre. 

Inden for kajaksporten får man typisk enten arm- eller skulderskader, og derfor handler det om at beskytte netop de kropsdele

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Det skal du vide om redning af en skadet roer

Redningsteknikken egner sig rigtig godt til situationer, hvor den kæntrede roer er ved bevidsthed, men ikke selv kan deltage aktivt i redningen. Som redder skal du være opmærksom på, at det kan være tungt at rulle personen op.

“Denne redningsteknik hører ikke til på begynderniveau. Hvis du som begynder kommer ud i en situation, hvor du har en skadet roer, så må du gøre, hvad du kan for at hjælpe, for det er først en redningsteknik, du bliver undervist i på et mere øvet niveau,” siger Bjørn Thomsen.