Værd at vide om kajakkens skørt

Kajakkens skørt findes i en stram og en løs model, og det forhindrer vand i at trænge ind i cockpittet. Vi tanker dig op på viden om skørtet.

Skørtet forhindrer vand i at trænge ind i kajakkens cockpit. Foto: Lejre Havkajak

Nogle kalder det skørt, andre kalder det spraydeck. Kajakkens skørt findes i flere forskellige udgaver til både turkajakker, havkajakker og kapkajakker. Uanset kajaktypen er formålet med skørtet det samme.

“Kajakkens skørt holder vandet ude af cockpittet, og det forhindrer vand i at løbe ind i cockpittet ved rul og kæntringer. Samtidig holder skørtet på varmen, når det er koldt,” siger idrætskonsulent ved DGI Havkajak Chresten Krogh og fortsætter:

“Det er ret almindeligt at anvende skørt. Det er en fordel at bruge for de roere, der har lært, hvordan de bruger det, og ikke mindst lært hvordan de frigør sig ved kæntringer." 

Hvilket skørt til hvilket behov?

Kajakkens skørt findes i flere forskellige materialer, som varierer i forhold til både pris, komfort og hvor tæt de sidder; og dermed hvor godt de holder vandet ude.

“Nogle skørter sidder stramt på kanten af kajakkens cockpit, og hvis du som roer kæntrer med sådan en type skørt, skal du aktivt udløse skørtet for at kunne forlade kajakken efter kæntring,” siger Chresten Krogh.

Kajakkens skørt holder vandet ude af cockpittet, og det forhindrer vand i at løbe ind i cockpittet ved rul og kæntringer

Chresten Krogh, idrætskonsulent ved DGI Havkajak

Der findes også skørter, som sidder mere løst på kajakken. De egner sig godt til at give roeren læ for vandsprøjt, ligesom de også beskytter mod vinden. De er i modsætning til de stramme skørter lette at komme ud af, og ofte vil de selv falde af ved kæntringer.

“De stramme skørter er som regel lavet af neopren, og henvender sig mest til rutinerede roere, der leger med surf, rul og vinterroninger,” siger Chresten Krogh.

Det skal du vide om kajakkens skørt

Særligt med det stramme skørt er det vigtigt at lære, hvordan du bruger det, inden du kaster dig ud i det. Det er nemlig ikke helt ufarligt at ro med skørt, hvis det sidder stramt.

Den såkaldte “wet exit”, som det hedder, når du trækker dig ud af kajakkens skørt ved kæntringer, er nemlig en teknik, der skal trænes. “Wet exit” er en kontrolleret kæntring, hvor man øver sig i at frigøre sig fra skørtet og blive fortrolig med dette.

En vigtig detalje i forbindelse med teknikken bag "wet exit" er, at stroppen, der sidder forrest på skørtet, altid skal være fremme, så roeren nemt kan finde stroppen, når kæntringen er sket. Hvis stroppen ved et uheld er kommet under skørtet, kan der opstå en farlig situation, idet nogle kajakskørter sidder meget stramt.

“Generelt vil jeg for alle typer af skørter anbefale, at du afprøver det i en kontrolleret situation, inden du får brug for det på turen," siger Chresten Krogh.