Strøm og tidevand: Kajakoplevelser for erfarne roere

Få steder i Danmark har tidevand og strøm en indvirkning på din kajaktur. Men du kan styre direkte efter det – og få en sjov oplevelse med hjem.

Strømmende vand og tidevand kan give nogle sjove udfordringer for den erfarne roer. Foto: Ajs Nielsen

Tidevand er normalt ikke noget, vi ser mange steder i Danmark. Men tager du vestpå, er du nødt til at tage det med i dine overvejelser, inden du tager ud i kajak. Og hvis du vil have en anderledes oplevelse, så er det værd at opsøge de store tidevandsbølger.

”I Danmark er der ganske få steder, hvor det er så kraftigt, at vi kan tillade os at kalde det strøm og tidevand. Det er noget folk opsøger, når det skal opleves i havkajak,” siger Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI.

Det er der en ganske særlig grund til. Du kan nemlig få en oplevelse ud over det sædvanlige, hvis du kaster dig ud i det. Du skal dog have en del erfaring i kajak, før det er klogt.

”Steder hvor du normalt sejler 7 km i timen med strømmen, kan du pludselig komme til at sejle 10 km med strømmen. Det går noget hurtigere,” siger Bjørn Thomsen.

Kajakken bliver ustabil – men det er sjovt

Til gengæld er det næsten uoverkommeligt at sejle imod strømmen. Derfor skal du have styr på din teknik og baggrundsviden, inden du tager afsted.

Vinden former vandet i nogle små toppe, som gør kajakken ret ustabil. Men det bliver også rigtig sjovt

Bjørn Thomsen, havkajakvejleder i DGI

”Du skal have nogle ret seriøse havkajakfærdigheder for at kaste dig ud i det her. Vinden spiller næsten altid ind, og hvis strømmen går den anden vej end vindretningen, så får du nogle bølger, der er meget anderledes, end dem du er vant til,” forklarer Bjørn Thomsen.

Men det er også det, der giver oplevelsen, understreger havkajakvejlederen.

”Vinden former vandet i nogle små toppe, som gør kajakken ret ustabil. Men det bliver også rigtig sjovt,” siger han.

Inden du kaster dig i bølgerne, er det vigtigt, at du har styr på praktiske ting som beklædning, navigation og tidevandstabeller. Du skal også være dygtig til at navigere på vandet, før du udfordrer dig selv på denne måde.

Strømmende vand findes uden for Danmark

Vil du ud i strømmende vand, bliver du nødt til at søge uden for landets grænser. Strømmende vand findes gerne i store floder og elve, og det har vi ikke i Danmark.

Du kan dog støde på det ind imellem i de større åer. For eksempel afholdes der DM i slalom ved Silkeborg, hvor vandforholdene ind imellem er til det. Her skal du dog bruge en helt anden type kajak, end dem du normalt ser i Danmark.

Strømmende vand kan kategoriseres på en skala fra 1 til 5, hvor det kaldes White Water sejlads. Men den skala kan knap nok tages i brug i Danmark.

”Vi skal være heldige, hvis vi kommer op på 1,5,” siger Bjørn Thomsen.