SUP er en vandsport for alle

SUP står for Stand Up Paddle, og det er præcis det, du gør: Du står på et bræt, mens du padler derud af. Bliv klogere på vandsporten SUP.

SUP er en vandsport, der er vokset ud af surfkulturen på Hawaii og den amerikanske vestkyst. Foto: Bjørn Thomsen/Havkajakliv

Det udtales ligesom, når du sopper i vandkanten, men denne vandsport foregår  vand. SUP står for Stand Up Paddle, og det beskriver lige præcis, hvordan vandsporten foregår: Stående oven på et bræt med en paddel til at “suppe” derud af.

SUP er et forholdsvist nyt fænomen i Danmark, som vinder mere og mere frem. Sporten er vokset ud fra surferkulturen på Hawaii og den amerikanske vestkyst, og er i dag så etableret, at der både findes konkurrencer og mesterskaber i SUP.

“SUP er en fantastisk måde at få motion på. Der er masser af balance og kropsrotation i SUP, så det er hele kroppen, der får motion,” siger instruktør og havkajakvejleder hos DGI Bjørn Thomsen.

Det skal du vide om SUP

For at komme godt i gang med SUP skal du bruge fire ting: En svømmevest, en SUP-paddel og en såkaldt foot leash, der er en snor, som forbinder brættet med din fod, så brættet ikke smutter fra dig. Og sidst men ikke mindst et SUP-bræt, der både kan være fast eller oppusteligt. 

“Der er forskel på de forskellige brættyper og deres fordele. Et bredt og kort bræt vil være let at holde balancen på, men til gengæld kan du ikke sejle så hurtigt på det. På et smalt og langt bræt vil du kunne sejle hurtigt, men til gengæld stiller sådan et bræt meget større krav til din egen balance,” siger Bjørn Thomsen.

SUP er en fantastisk måde at få motion på. Der er masser af balance og kropsrotation i SUP, så det er hele kroppen, der får motion

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Du kommer op på SUP-brættet på samme måde, som en surfer - bortset fra første led.

“En surfer starter på maven, men det gør du ikke på SUP. Her starter du på knæene, og så stiller du dig op på midten af brættet med benene til hver sin side. Typisk padler man to tag i hver side ad gangen for at sejle nogenlunde lige ud,” siger Bjørn Thomsen.

Er SUP noget for dig?

Selvom du ikke er en ørn til hverken vandsport eller balance, skal du ikke afskrive SUP som en sport for dig. Du kan for eksempel starte med at tage de første tag med padlen, mens du står på knæene. Når du føler dig sikker på teknikken, kan du så komme op og stå på fødderne og dermed udfordre balancen noget mere.

På den måde kan du langsomt opbygge teknikken bag SUP i dit eget tempo. Og noget af det bedste ved SUP er ifølge Bjørn Thomsen netop, at det er en vandsport for alle.

“Alle kan være med til SUP, fordi man kan vælge sin egen sværhedsgrad. SUP kræver heller ikke så meget teknik, som det gør at ro i for eksempel kano og kajak. I første omgang handler det bare om at kunne padle to tag i hver side ad gangen og samtidig kunne holde balancen. Så er du i gang,” siger Bjørn Thomsen.

Kort om SUP

SUP står for Stand Up Paddle, og det er en form for surfing, hvor du står på et board med en paddel, som du både bruger til at navigere og komme frem med.

SUP er træning for hele kroppen. Det er muskeltræning kombineret med konditionstræning, og fordi du er alene på boardet, kan du selv bestemme, hvor hårdt det skal være fra gang til gang.

SUP er i modsætning til mange andre surfdiscipliner forholdsvis nem at lære. Sporten henvender sig til alle målgrupper, og det eneste du skal kunne, inden du kaster dig ud i at lære sporten, er at svømme. Ellers kan alle være med.