Tips til langtidsholdbar energi på pisterne

Der er brug for energi på løjperne. Kostekspert Anne Ravn giver fif til, hvordan du nemt sniger grønt og groft ind imellem alt det søde, fede og bløde.

Det kræver ikke så mange kalorier at suse ned af pisterne, som mange tror, men det kræver stabil energi. Foto: Colourbox/Mikkel Bigandt

Mange af os rejser i løbet af de næste uger mod sne og ski i Norge, Sverige, Østrig og andre steder, hvor pister i alper og løjper i skov og på fjelde danner rammen om feriesamvær og bevægelse. Hytte eller hotel, så er skiferie ofte lig med masser af madhygge og snacks inde og ude. Og... det er sjældent lige i den uge, at vores madvaner lever op til de officielle anbefalinger med masser af fuldkorn og grønt.

Der er brug for energi på løjperne, og med nogle få fif er det nemt at snige grønt og groft ind imellem alt det søde, fede, bløde, som vi har tradition for at spise i pauserne på pisterne, eller når vi har overstået køen ved serveringsstederne.

Madtip: Grovkornet bananasplit

Et godt mellemmåltid eller en snack.

  • 1 skive groft rugbrød
  • 2 stk. mørk pålægschokolade
  • ½ banan
  • 1 spsk. hakkede hasselnødder

Rist rugbrødet, til det er sprødt. Læg pålægschokoladen på, mens brødet er varmt, så den smelter. Flæk bananen, læg den på rugbrødet og drys med nødder.

Det er både billigt og bedre for børn og voksne, hvis I vælger at tage snacks med hjemmefra. Så kan I tage en varm kakao-pause, når køen er væk, og pladserne i solen er ledige. I min familie har vi fire skiver rugbrød med pr. mand pr. frokost, et glas Nutella, en smørekniv, en pose vaskede, evt. skrællede gulerødder og et bæger sherrytomater med i rygsækken. I læ for vind og menneskemængder finder vi et udsigtspunkt på en bjergskråning ved en af de grønne, blå eller røde løjper og nyder frokosten, mens skifællerne står i kø efter pommes frites.

Kræver færre kalorier end mange tror

Der er penge sparet for os, men det er mest samværet ude i naturen, der gør, at både børn, unge og voksne foretrækker egen proviant, som også bidrager til lidt mere velvære end salt og fed hurtigmad. Mætheden varer tilmed længere på rugbrød. Og så går vi i øvrigt aldrig ned på karameller, chokolade, kiks etc. før og efter rugbrødspausen.

Det kræver ikke så mange kalorier at suse ned af pisterne, som mange tror

Anne Ravn, kostekspert

Det kræver ikke så mange kalorier at suse ned af pisterne, som mange tror, men det kræver stabil energi, så det er fint at lægge nogle fibre ind mellem alt det søde, sjove på ferien. Start evt. dagen med havregryn og noget attraktivt sødt drys oven på, fx mysli eller cocopops eller frugt i tern, så alle børn får spist sig til en god portion langtidsholdbar energi. Hvis vejret viser tænder, så er der også mere at stå i mod med gennem dagen, når rugbrødsmotoren både kommer godt fra start og får ladet op i løbet af dagen.

Madtip: Amagertoast

Toast behøver hverken være usunde eller kedelige.

  • 1 skive rugbrød og 1 skive fuldkornstoastbrød
  • 1 skive ost (30+) og fire skiver frugtpålæg

Læg de to skiver brød sammen om ost og frugtpålæg. Del evt. toasten diagonalt. Rist toasten i en toastmaskine eller læg madden på en plade med bagepapir, læg også papir og en bageplade ovenpå. Bag ved 200° i ca. 10 min.

Amagertoasten kan også smøres med pesto eller marmelade. En skive hamburgerryg eller skinke er også god i toasten.

Husk fuldkorn

Hvis snestormen kommer, så man må blive indenfor, kan det faktisk også være helt rart at kunne spise noget fornuftigt. Med fiberfattig hotelmad eller hurtig hyttemad og slik og chokolade gennem dagen i en hel uge er det skønt at have nogle fiberholdige, billige, nemme løsninger lige ved hånden. Vi medbringer fuldkorn til hele ugen, om vi tager syd- eller nordpå og opbevarer det om muligt uden for, fx på en altan. Men det har også stået sammen med de sure støvler inden døre.

De grønne fibre køber vi på stedet. Frostposer husker vi også - til at emballere i rygsækken og til at sikre bedre holdbarhed af både brød og grønt. En fast plastbeholder kan sikre det hele mod stød på løjpen. Overvej om der er andre nemme snacks, I med fordel kan medbringe hjemme fra eller købe i supermarkedet, hvor I bor. Tænk på, at snacks og mad helst skal kunne holde til både fragt og temperatursvingninger: Rugkiks, fuldkornsgrissini, bananer, sukkerærter, æbler, knækbrød, grovboller etc.

Planlægning på forhånd giver ofte en både bedre, sundere, billigere og nemmere ferie. Er I mere til storbyferie eller museer i ferien, fungerer rugbrød og Nutella også rigtig godt der! Sunde snacks fungerer i det hele taget godt, når det er højsæson for vintertræthed - og det "sure", fx rugbrød og havregryn, smager ligefrem skønt, når det spises sammen med det "søde", fx smørbart chokoladepålæg, kakaopulver eller andet, som nemt frister børn.