Tørdragten holder dig tør i kajakken

Tørdragtens vigtigste funktion er at holde dig tør. Læs om tørdragtens fordele, og hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en tørdragt.

Der er flere og flere kajakroere, som ror i tørdragt nærmest hele året rundt. Foto: Ajs Nielsen

Den er noget af det mest sikre og komfortable, du kan iføre dig i kajakken - og særligt hvis du vil ro på åbent hav om vinteren. Tørdragten findes i mange forskellige udgaver og prisklasser, og den har ét væsentligt formål; nemlig at holde dig tør.

“Tørdragten har en fantastisk evne til at holde vandet ude, men den er ikke specielt varm. Så her skal du være opmærksom på at klæde sig på efter vandtemperaturen og tage nok tøj på indenunder tørdragten,” siger Bjørn Thomsen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

På den måde gør en tørdragt ikke i sig selv, at du er klædt rigtigt på til roturen.

“Selvom du har en tørdragt på, er du stadigvæk meget afhængig af, hvad du har på under tørdragten. Tørdragten gør nemlig ikke andet end at holde dig tør, så derfor er det vigtigt at blive klædt rigtigt på under tørdragten,” siger Bjørn Thomsen.

Den rette påklædning under tørdragten er vigtig

At sikkerheden og komforten i høj grad også afhænger af, hvad du har på under tørdragten, snyder mange, fortæller han.

“Hvis du har en tørdragt på om sommeren og ror derud af, så kan det hurtigt komme til at virke for varmt, hvis du skal have mere end ét lag uld på inden under dragten. Men hvis du ryger i vandet kun med en tørdragt og et enkelt lag uld, som i forvejen kan være svedigt, vil du meget hurtigt blive nedkølet,” siger Bjørn Thomsen.

En tørdragt kan for eksempel med fordel kombineres med uldundertøj i et eller flere lag, eventuelt også fleece og en hue. Med den rette påklædning under tørdragten kan du forlænge sin overlevelsestid i koldt vand mange gange.

Der er flere og flere, som ror i tørdragt nærmest hele året rundt, fordi det giver mulighed for, at man løbende kan justere mængden af tøj inden under tørdragten og dermed også varmen

Bjørn Thomsen, DGI instruktør og havkajakvejleder

Den rette påklædning er et spørgsmål om overlevelse

At være klædt rigtigt på til vintersæsonen er ikke kun et spørgsmål om komfort. Det er også et spørgsmål om overlevelse, for skulle det ske, at du havner i vandet, så køler det mindst 20 gange hurtigere end luft.

Er du i for lidt tøj, kan det derfor være et spørgsmål om minutter, før du kan være blevet livsfarligt nedkølet, mens det i den rette påklædning afhængigt af årstiden kan være timer. Derfor anbefaler Bjørn Thomsen også, at du altid har ekstra tøj med dig på din rotur.

“Der er flere og flere, som ror i tørdragt nærmest hele året rundt, fordi det giver mulighed for, at du løbende kan justere mængden af tøj inden under tørdragten og dermed også varmen,” siger Bjørn Thomsen.