Få styr på din roteknik: Lær drejetaget

Kært barn har mange navne, og det samme gælder kajakkens drejetag. Lær teknikken her.

Teknikken går blandt andet under navnene drejetag, rundtag, fejetag og sweep stroke. Foto: Jens Astrup

Drejetag, rundtag, fejetag eller sweep stroke. Den klassiske roteknik går under mange navne, men fordi formålet er at få kajakken til at dreje, bliver det i artiklen her kaldt drejetag.

“Drejetaget bruger man netop til at dreje. Det kan man gøre enten ved forenden af kajakken eller ved bagenden af kajakken og herfra styre kajakken i den retning, man vil i. Drejetaget bliver brugt rigtig meget, og det er et af de styretag, man lærer allerførst,” siger Paulette Topsøe-Jensen, der er instruktør og havkajakvejleder i DGI.

Drejetaget kan derudover både bruges stillestående og i fart. Står kajakken mere eller mindre helt stille på vandet, kan du ved hjælp af drejetaget få den til at dreje på stedet. Ved at kante kajakken og bruge drejetaget i begge sider, kan du for eksempel med ganske få tag vende kajakken 360 grader.

Men du kan også bruge drejetaget, mens kajakken er i fart. Her kan det både bruges til at ændre kajakkens retning, men også til at påbegynde et retningsskift for andre styretag.

Sådan laver du drejetaget

Drejetaget findes som nævnt både i en forlæns og en baglæns udgave. Ved forlæns drejetag sættes pagajbladet fremme og tæt på kajakken, hvor pagajen herefter føres bagud i en stor cirkel. Cirklen afsluttes bagude i forhold til, hvad der føles naturligt for kropsrotationen. Samtidig kantes kajakken mod den side, hvor drejetaget foretages.

Drejetaget bliver brugt rigtig meget, og det er et af de styretag, man lærer allerførst

Paulette Topsøe-Jensen, DGI havkajakvejleder

Kantningen skal være størst, når pagajen er længst ude fra kajakken og yder mest støtte. Når pagajen føres fremme igen, skal den skimme overfladen. Ror du i vand med bølger, trækkes der på toppen af bølgerne.

Ved baglæns drejetag starter du bagude og tæt på kajakken, mens pagajen føres frem i en cirkel, der afsluttes næsten helt fremme så langt, som pagajen kan nå. Her skal cirklen kun føre cirka 160 grader fremad.

Fordele og ulemper ved drejetag

Drejetaget er et effektivt tag, der egner sig godt til alle roere. Kantning afkorter vandlinjen, så drejningen sker hurtigere. Samtidig giver drejetaget støtte både under træk og fremføring. Derudover kan teknikken bruges til at påbegynde andre styretag. 

“Drejetaget er noget, som alle roere bruger til daglig. Enten for sig selv eller i kombination med andre styretag. Derfor er det også et af de tag, man øver igen og igen og igen og igen. For uanset om du er nybegynder eller rutineret, så vil du få brug for teknikken,” siger Paulette Topsøe-Jensen.