Jo, du kan godt ro kajak i frostvejr

Når graderne er tæt på nul, er det vigtigt, at du på forhånd har forberedt turen i havkajak.

Planlæg turen hjemmefra, ro altid med en makker, og kend dine færdigheder, før du tager afsted. Foto: Nils Rosenvold

Du kan godt ro havkajak, mens det er vinter - men du skal tage sikkerheden alvorligt og planlægge din tur mere grundigt end om sommeren.

Vinterroning kan være fantastisk smukt med stille vand, iskrystaller på dækkenet og en kyststrækning, der er hvid af sne. Men det er også kulden, der er den største fare.

Her giver DGI-instruktør i havkajak Michael Sørensen gode råd om at ro havkajak om vinteren.

Ro aldrig alene om vinteren.

Skulle en af jer kæntre, er en makkerredning den hurtigste metode til at komme op af vandet igen.

Hvis du har et sikkert rul, er en egenredning selvfølgelig den hurtigste og sikreste metode.

Vær sikker på, at du er i stand til at udføre både en makkerredning og en dobbelt makkerredning - ellers skal du ikke ro ud.

Planlæg turen grundigt

Find ud af hjemmefra, hvor du vil ro hen og sørg for, at andre kender din tur og forventet hjemkomst.

Tjek vejrudsigten. Tåge og havgus med videre kan komme hurtigt. Skifter vejret, er virkningen også mere mærkbar end om sommeren. Det kan være klogest at ro mod vinden ud og med vinden hjem, så du er sikker på at have kræfter til hjemturen.

Arrangér back up, hvis du vil ud på en lidt længere tur: hvem kan komme og hente dig og kajakken, hvis det bliver for koldt eller hårdt at ro?
Og husk altid mobiltelefon i vandtæt pose.

Korte og kystnære ture

Ro altid nær kysten om vinteren, så du hurtigt kan komme i land, hvis du skulle kæntre.
Kulde kan tære mere på kræfterne, end man tror, derfor skal du ro korte ture - Når du kommer tilbage, kan du altid supplere med en lille tur mere.

Tag skiftetøj med

Et komplet sæt skiftetøj i en vandtæt pose er obligatorisk om vinteren. En ekstra uldhue er også god, hvis du skal have varmen igen.

En letvægts-poncho varmer meget og er nem at tage over dit rotøj, når du holder pause. Og en varm drik i termokanden er fantastisk.

Hvis du har en neopren-hue med under elastikkerne på dækket af din kajak, kan du tage den på, hvis du fryser – og af, hvis du har det for varmt.