Det skal du bruge kastelinen til i kajakken

En kasteline fungerer som en bugserline, du kan kaste hen til din romakker, hvis han skal bugseres væk. Bliv klogere på kastelinen her.

En kasteline eller kastepose bæres typisk om livet, så den er nem at få fat i. Foto: Lisbeth Skøttergaard

En kasteline - der også går under navnet kastepose - kan gå hen og blive nyttig, hvis din romakker for eksempel pludselig skulle havne i et område, han har svært ved selv at ro væk fra.

“Kastelinen bruges til at kaste hen til en person, som er havnet i et fareområde, for eksempel ved klipper. Du bruger kastelinen i situationer, hvor du ikke med din egen kajak kan komme forsvarligt og sikkert hen til en kæntret roer. Her kan du bruge kastelinen til at få den kæntrede roer i sikkerhed, uden at skulle bringe dig selv ud af sikkerhedszonen,” siger idrætskonsulent ved DGI Havkajak Chresten Krogh.

Der er flere ting, det kan være en god idé at være opmærksom på, inden du anskaffer dig en kasteline. For eksempel bør bæltet på posen have en ekstra rem bagtil, så den let kan trækkes om bag på ryggen og bruges fra begge side.

Du bruger kastelinen i situationer, hvor du ikke med din egen kajak kan komme forsvarligt og sikkert hen til en kæntret roer

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Samtidig er det en god idé at anskaffe sig en kastepose, som har en stor åbning med sammensnøring, så den er let at pakke, men samtidig har en lille åbning til at lede snoren ud af under kastet. Derudover bør du holde øje med, at åbningen har en ring af plastic, som kan holde posen åben, så den eventuelt også kan bruges som et lille drivanker, hvis du skulle få brug for dette på vandet.

Sådan bruger du kastelinen

Når du skal bruge kastelinen på vandet, er det vigtigt, at du som redder råber op og gør opmærksom på, at du kaster. Kast først linen, når du er sikker på, at den kæntrede roer er opmærksom på kastet og er parat til at tage imod.

Når linen er nået frem til den kæntrede, skal han klikke kastelinens karabinhage på en af dækslinerne på sin egen kajak. Herefter skal den roer, der har brug for at blive bugseret væk, råbe op og gøre tydeligt tegn til, at han er parat til at blive slæbt ud på sikker afstand.

Her kan den kæntrede roer så hænge sig op under sin kajak; både for at hænge godt fast, men også for at gøre vandmodstanden mindre. Redderen skal være opmærksom på at trække i en retning, der holder den kæntrede fri af klipper og andre ting, der vil kunne skade den kæntrede roer på turen ud af fareområdet.

Det er rigtig nyttigt at kunne kaste en line hen til den roer, der har brug for at komme væk fra et område, mens man selv bliver i sikkerhedszonen

Chresten Krogh, idrætskonsulent hos DGI Havkajak

Det skal du vide om kasteposen

Ulempen ved kastelinen eller -posen kan være, at den kan være lidt sværere at pakke end for eksempel en bæltetaske, hvor der ofte er bedre plads. Omvendt er fordelen ved kastelinen, at den egner sig godt til områder med klipper, brænding og moler, hvor behovet for kastelinen hurtigt kan opstå. På den måde skal du ikke først til at pakke linen ud af din bæltetaske.

Derfor er en kasteline et nyttigt redskab for kajakroere.

“Det er rigtig nyttigt at kunne kaste en line hen til den roer, der har brug for at komme væk fra et område, mens man selv bliver i sikkerhedszonen. På den måde kan man få bugseret den kæntrede roer væk uden at bringe sig selv i fare, og det er der, kastelinen giver rigtig god mening,” siger Chresten Krogh.

I videoen her viser den erfarne roer Jeff Allen, hvordan kasteposen bruges i tilfælde af, at en roer er kæntret for tæt på klipper til, at makkeren kan komme ind og hjælpe uden at bringe sig selv i fare: