Roteknik: Lær at ro i kajakken gennem brændingen

Brændingen er bølgernes knudepunkt i overgangen til det lave vand. Lær at ro i kajakken under de særlige brændings-forhold her.

Brændingen er en dynamisk zone med bølger, og for at undgå skader er det vigtigt at mestre teknikken. Foto: Ajs Nielsen

Området, hvor bølgerne kommer ind fra større dybder og bliver presset sammen på lavere vand op mod stranden kaldes for surfzonen eller brændingen. Det giver nogle helt særlige forhold at ro under.

Det er en udfordring for mange roere at komme ud fra en strand, hvor bølgerne ruller ind og brækker over med det genkendelige hvide skum. Alene det at komme i kajakken og få sprayskørt på kan være svært, men den reelle udfordring kommer først, når det gælder om at nå ud gennem bølgerne uden at blive smidt tilbage.

I brændingen er der øget risiko for at miste kontrollen over kajakken og blive væltet rundt af bølgerne, og derfor er denne roteknik vigtig at kende.

“En liter vand vejer et kilo, så man kan få mange kilo over sig, hvor bølgerne bryder. Brændingen er en meget dynamisk zone, og derfor er der nogle helt bestemte teknikker til at komme ud gennem brændingen på den mest sikre måde,” siger Paulette Topsøe-Jensen, der er instruktør og havkajakvejleder hos DGI.

Sådan ror du gennem brændingen

Når du skal ro ud gennem brændingen er første skridt, at du sætter dig i kajakken i vandkanten og monterer skørtet. Herefter krapper og ror du så vinkelret som muligt din vej ud i bølgerne.

Når en bølge rammer dig, skal du læne dig frem og stikke pagajen dybt ind i bølgen og på den måde trække dig igennem den. Mens korte kajakker vil have en tendens til at ville over bølgerne, vil længere og slankere kajakker være mere tilbøjelige til at skære sig igennem bølgerne.

Fortsæt teknikken, hvor du med pagajen arbejder dig igennem bølgerne, ind til du er på den anden side af brændingen.

Fordi der er så mange kræfter i bølger, er det vigtigt, at man gør det rigtigt og effektivt, så man ikke kommer til skade

Paulette Topsøe-Jensen, DGI havkajakvejleder

Det skal du vide om at ro gennem brændingen

Denne metode egner sig til roere på alle niveauer, men mindre øvede bør dog vurdere egne evner, før de begiver sig i kast med teknikken. Turen tilbage gennem brændingen kan være mere vanskelig end turen ud. Vær desuden opmærksom på, at der let kan komme småsten i klemme i finnekassen.

Sørg for at holde ekstra sikkerhedsafstand til andre kajakker netop i dette område, da der vil være en øget risiko for at miste kontrollen over kajakken. Netop derfor anbefales det også at bruge hjelm i brændingsområdet.

“At ro i brændingen er ikke noget, du lærer som nybegynder, for der kommer du slet ikke til at ro i områder, hvor der er så mange bølger. Men for øvede roere er det en god idé at kunne teknikken, så man hurtigst muligt kan ro gennem brændingen. Og fordi der er så mange kræfter i bølger, er det vigtigt, at man gør det rigtigt og effektivt, så man ikke kommer til skade,” siger Paulette Topsøe-Jensen.