Roteknik: Lær at mestre sculling i kajak

Sculling er en brugbar roteknik, der kan hjælpe dig med at undgå kæntring. Lær teknikken bag sculling her.

Sculling bruges til at give kajakken støtte. Foto: Ajs Nielsen

Sculling bruges i modsætning til mange andre roteknikker ikke til at komme hverken fremad eller tilbage med: Det bruges til støtte. Med sculling lader man nemlig pagajens blad feje hen over vandet for at give støtte.

“Man bruger teknikken bag sculling, hvor man har bladet liggende på vandet, i forskellige styretag. Men man bruger det også til begyndere for at give dem en fornemmelse af, at man kan få noget støtte, mens man kanter sin båd,” siger instruktør og havkajakvejleder i DGI Paulette Topsøe-Jensen.

Mange lærer sculling allerede på begynderniveau, fordi det er en god roteknik til at træne balance og få en fornemmelse af, hvor fleksibel kajakken kan være, uden den kæntrer.

Sådan bruger du sculling i kajakken

Sculling findes i forskellige udgaver til forskellige formål. Ved standard sculling holder du overkroppen vinkelret ud fra kajakken, mens pagajen fejes gennem vandet i rolige bevægelser med lige meget vinkel og kraft begge veje. Ved forlæns sculling læner du kroppen fremad, mens du lægger mere pres og vinkel på bladet, når det føres frem. Ved bagudlænet sculling drejer du overkroppen mest muligt, så den ligger så fladet mod vandet som muligt, mens kajakken forsøges kantet op.

Sculling er ikke et tag, man bruger specielt meget i dagligdagen, men det er et tag, man bruger til at lære sig flere ting i kajakken

Paulette Topsøe-Jensen, DGI havkajakvejleder

Generelt ved sculling gælder det om at holde albuerne ind under pagajen, mens pagajen lægges ud til den side, der kæntres til. Bladet skal holdes vandret, når det rammer vandet. Lav fejebevægelser med bladet for at give løft, og lad hovedet følge pagajen under oprul.

Under oprullet skal du som roer hele tiden have fokus på at holde armene så tæt på kroppen som muligt, så muskler og led belastes mindst muligt.

Det skal du vide om sculling 

Roteknikken kan redde kajakken fra at kæntre helt, når du er på vandet. Samtidig er sculling en god teknik at kende, når der øves rul, ligesom det er et godt alternativ til eskimorul. Teknikken bag sculling bør øves tit, så den nærmest sidder i dine kajak-reflekser.

“Sculling er ikke et tag, man bruger specielt meget i dagligdagen, men det er et tag, man bruger til at lære sig flere ting i kajakken. Man bruger det for eksempel, når man begynder at øve de sammensatte styretag, og hvis man gerne vil øve balance i kajakken,” siger Paulette Topsøe-Jensen og fortsætter:

“Sculling bruger man til at finde den støtte, man har brug for. Det er for eksempel en god teknik til at finde ud af, hvor meget man kan sætte sin egen kajak på kant samtidig med, at man selv kan mærke, hvornår man er ved at kæntre, så man kan stoppe bevægelsen igen.”

Roteknikken egner sig primært til let øvede roere og opefter.