Tæt kørsel i feltet

Ofte føler nye og uerfarne ryttere sig utrygge ved kørsel i et felt, hvor rytterne kører tæt – skulder ved skulder. Den øvelse sætter fokus på at skabe tryghed og sikkerheden for den let øvede rytter, der skal lære at køre i et felt

Idræt
Landevejscykling
Kategori
Kørsel i felt
Emneord
Gruppe, Leg, Felt
Tid
20 min.
Niveau
2 - Let øvet
Alder
9-99 år
Deltagere
6-20 deltagere

Beskrivelse af øvelsen

Øvelsen starter med et kontinuerligt rulleskift (også kaldet ”russer” skift), men med det ”tvist”, at man under rullet har kontakt med albuerne, når man ruller op igennem feltet. I starten køres med meget brede albuer og meget lav fart.

Som altid – sikker frem for alt. Det er vigtigt, at farten tilpassen rytterens komfort zone, og farten ikke øges under øvelsen.

Formål:

Formålet med øvelsen er, at opbygge rytterens sikkerhed og tryghed ved tæt kørsel i et felt. At kunne køre tæt i et felt, er en nødvendig færdighed, at kunne beherske og denne øvelse er tiltænkt, at skulle ”lege” sikkerheden og trygheden ind som en del af den almindelige træningen.

Hvordan:

Under den indledende instruktion er det vigtigt, at træneren beskriver målet og forklarer vigtigheden af, at ligge tæt for at få læ.

Trænerens position under øvelsen er, at ligge bagerst og observere, med muligheden for at ligge sig ind i rullet foran/bag ved en usikker rytter, for at støtte vedkommende.

Konstaterer træneren, at en rytter endnu ikke behersker de nødvendige færdigheder, tages denne rytter ud af øvelsen, og kører i en periode sammen med træneren for supplerende vejledning. Træneren kan med fordel tage en timeout i øvelsen, og give en samlet feedback til alle inden øvelsen genoptages.

Succes:

Øvelsen er lykkes når træneren kan observer at rytterne kan ligge i en stabil position i feltet, og kan holde "kurs og fart" i feltet under et "rulleskift" (rulleskiftet er også beskrevet her på trænerguiden).

Variation:

Når alle har trygheden i denne del af øvelsen, kan sværhedsgraden øges, ved at køre med almindelig albuestilling og gradvis øge farten.

Øvelsen kan afsluttes med, at der vælges to erfarne ryttere til, at ligge sig forrest således, at der er et passende hul imellem dem. Herefter sendes rytterne op igennem ”hullet” - en efter en. Dette kræver to meget erfarne ryttere, der dels kan ligge stabilt, men som også kan klare et lille skub, måtte en sådan forekomme.

Øvelsen kan også varieres ved, at vejbredden afgrænses til en maksimal bredde af feltet når der køres to og to. Dette kan f. eks gøres på en dobbeltrettet cykelsti, hvor øvelsen først udføres i fuld bredde, men herefter indsnævres til kun 1 spor.

Øvelsen kræver

Banen:

Øvelsen kræver vejforhold, der tillader, at der køres to og to. Øvelsen er bedst egnet til ca. 6 personer, men kan udføres med relative store grupper, såfremt vejforholdende tillader det.