L2022: Arbejdet med bæredygtighed

Kan man overhovedet gøre en idrætsfestival med 25.000 deltagere og lige så mange gæster bæredygtig?

Muligvis ikke, men DGI og Svendborg Kommune vil gøre et ihærdigt forsøg. DGI Landsstævne vinder måske ikke i kategorien bæredygtighed, men der vil gøres alt for, at det bliver så tæt på som muligt. Alle de parametre, der kan skrues på, bliver der skruet på ifølge teamet bag Landsstævnet - en idrætsfestival, som finder sted hver 4. år og i 2022 afholdes i Svendborg. 

Det giver sig selv, at der vil være områder, hvor Landsstævnet ikke vil være så bæredygtigt som ønsket, men landsstævneteamet lover, at der vil være tænkt bæredygtighed ind på alle de områder, hvor det har været muligt. 

Hvorfor tænke i bæredygtighed?

"Måske bør vi vende spørgsmålet om, og i stedet spørge, om det i 2022 overhovedet giver mening at afholde en begivenhed UDEN at tænke på bæredygtighed – uanset hvad hovedformålet med begivenheden er?", udtaler Eva Kristina Mikkelsen, Kommunikationsrådgiver i Svendborg Kommune. 

"Der er over de senere år sket en markant udvikling i både din og min viden om bæredygtighed, og de valg vi træffer i vores dagligdag. Det er ikke sikkert, at vi altid træffer det rigtige valg, men bæredygtighed indgår i stadig flere af vores overvejelser. Det er vi naturligvis også forpligtet til, når vi planlægger L2022 – både i forhold til miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed," fortsætter hun. 

Sådan arbejdes der med bæredygtighed

Respekt for menneskelige, miljømæssige og samfundsmæssige ressourcer bliver tænkt ind i ethvert aspekt af Landsstævnet - både i planlægningen, når Landsstævnet finder sted, og når der med mere viden og erfaring siges farvel til hinanden efter fire fantastiske dage i Svendborg.

Strategien er udarbejdet i et tæt samarbejde med Worldperfect, som er et bureau, der siden 2009 har arbejdet med rådgivning om bæredygtighed og strategier for blandt andet events og større organisationer. De har god erfaring med at gøre events grønne med kunder i bagagen som blandt andet NorthSide og VM i Sejlsport. 

"Som deltager og gæst til L2022 vil du blive præsenteret for en indretning og afvikling af Landsstævnet, som afspejler bæredygtige overvejelser, tilvalg og fravalg. Vi vil hellere skrue op for det gode end ned for det dårlige, og vi vil gøre bæredygtighed til en selvfølge og lade folk tage den selvfølgelighed med sig hjem i deres egen hverdag," siger Rasmus Hørsted Jensen fra Worldperfect. 

Det konkrete arbejde er inddelt i en række fyrtårne, hvor der ligger flere delprojekter inde under. Se beskrivelser af hvert fyrtårn i de farvede bokse under teksten. 

Ud over fyrtårnene arbejdes der også med andre tiltag, for eksempel transport, mad og drikke samt vandforbrug.

Det kan du gøre som deltager eller gæst

Med dine valg kan du være med til at øge bæredygtigheden under DGI Landsstævne på følgende måder: 

  • Du er en aktiv del af et bæredygtigt DGI Landsstævne, når du i de opstillede beholdere sorterer dit affald.
  • Du møder det bæredygtige alternativ, når du på hvert et gadehjørne har mulighed for at fylde din drikkedunk op med frisk vand.
  • Du oplever det bæredygtige alternativ i forhold til bespisningen, hvor bestillingen af varer er indrettet, så der er mindst muligt madspild.
  • Du er med til at skabe et mere bæredygtigt DGI Landsstævne, når du vælger at bruge din krop som transportmiddel - både til og fra Svendborg og under Landsstævnet på den cykel, du har taget med, i glade gadedrengehop eller bare i slatten slendren med ømme ben.
  • Du er med til at skabe et mere bæredygtigt DGI Landsstævne, når du sørger for at videregive de ting, du har med, som du ikke selv vil have mere, ved at stille det i de dertil indrettede områder.

Listen over bæredygtige tiltag bliver længere undervejs, og de konkrete tiltag vil sammen med alles adfærd være med til at sætte nye standarder for, hvordan events i DGI og Svendborg Kommune fremover kan afvikles med respekt for både materielle og menneskelige ressourcer.

Sidder du tilbage med en række spørgsmål, så er du altid velkommen til at skrive til info@worldperfect.dk. Også hvis du har idéer til andre bæredygtighedstiltag.