Til Landsstævne 28 år senere: Lasse glæder sig til fællesskab og nysgerrighed på idræt

For 27 år siden havnede 10-årige Lasse Kronborg som tilskuer til Landsstævnet ved et tilfælde. Midt i en hedebølge i Svendborg i 1994 oplevede den unge mand liv og glade dage og følelsen af fællesskab, og netop den fællesskabsfølelse og interessen for idræt har fulgt ham hele livet, og bliver hans drivkraft, når han til sommer skal opleve Landsstævnet for første gang i 28 år.

Svendborg, 1994. Lasse Kronborg er 10 år gammel, spiller håndbold og fodbold, og er lige flyttet fra Herning til Svendborg med sin familie. Det er sommer, det er hedebølge, og byen summer af liv, idræt og mennesker. Lasse husker den magi, sommeren og de glade mennesker skabte i Svendborg:

“Vi var lige flyttet til Svendborg midt i en hedebølge, men der var liv og glade dage i byen, og selvom jeg ikke husker Landsstævnet dengang så klart, så husker jeg, at vi så åbningsceremonien på landsstævnepladsen. Jeg husker også stemningen i byen, hvor de voldsomt mange mennesker skabte en super god stemning,” fortæller Lasse Kronborg, der glæder sig til at opleve stemningen og fællesskabet til sommer.

Til Landsstævne som idrætselsker

I dag er Lasse 37 år, gift og har en datter på to år. Han har spillet professionel håndbold i GOG, hvor han var kulturbærer og anfører i GOG. Han stoppede med at spille håndbold professionelt i sommeren 2020, og nu glæder han sig til at opleve, hvordan fællesskab, nysgerrighed og kærligheden til idræt kan inspirere deltagerne i Landsstævnet.

“Selvfølgelig skal vi deltage, når Landsstævnet kommer til vores by. Jeg skal rundt og se en masse forskellig sport og mærke livet og stemningen til Landsstævnet. Jeg er selv medlem i Tåsinge Tennis og Padel Klub, og vi skal afvikle en padelturnering undervejs,” fortæller Lasse, der også tager sin kone og datter med.

“Det er et kæmpe event, der kommer til Svendborg, og generelt er det dejligt med liv, fest og farver i Svendborg by, og så er det bare win-win for mig, når det handler om idræt. Min kone, Malene, arbejder på Vejstrup Gymnastikefterskole, der har elever med i Efterskolernes Show, og så skal vi se, om ikke vores datter Luna, der fylder tre år til sommer, ikke skal prøve at kaste med eller sparke til en bold undervejs,” siger Lasse.

Elsker idræt og det fællesskab foreningsdanmark står for

Lasse arbejder nu på en idrætsefterskole, og han ser frem til at opleve den magi, som en by fyldt med idrættens ildsjæle kan skabe.

“Jeg elsker idræt og har dyrket idræt hele mit liv. Jeg har været en del af en idrætsforening siden jeg var lille knægt, så jeg ved, hvor positivt livet i idrætsforeninger og med frivillighed er for så mange mennesker. Jeg glæder mig til at være med på et andet plan, når jeg nu skal både deltage og være tilskuer. Det bliver en stor fest.”

Lasse glæder sig specielt til Efterskolernes Show og så til at blive inspireret af diversiteten i de idrætsgrene, der er med til Landsstævnet.

“Det bliver stort at opleve efterskolernes store show med 6.000 deltagere, det glæder jeg mig til. Min kones efterskole deltager også, så det bliver specielt at følge. Jeg glæder mig også til at opleve den store diversitet i idrætsgrene, der skal dyrkes til Landsstævnet. Det er lidt ligesom til OL, hvor man kan stifte bekendtskab med sportsgrene, man ellers ikke kender til. Pludselig følger man med i lerdueskydning eller bueskydning til OL, og det er super fedt. Jeg ser frem til at komme rundt og se idræt, jeg ikke har stiftet bekendtskab med før, både på amatørbasis og mere professionelt,” lyder det fra Lasse.

Idrætsdiversitet og positive fællesskaber

Lasse håber samtidig, at det fællesskab han selv kender fra foreningslivet, vil skabe positive oplevelser for de deltagende unge, ligesom det har gjort for ham.

“Det jeg gerne ser givet videre til de unge, er fællesskab. Det er nøgleordet, for fællesskab er essensen af en idrætsforening; det binder folk sammen og udvikler folks relationelle kompetencer, selvværd og en masse andre ting. Det giver bare meget at være medlem af en forening, og til Landsstævnet håber jeg, at foreningerne både styrker deres eget fællesskab, og det unikke fællesskab, som Landsstævnet er med til at skabe på tværs af foreninger i hele landet,” siger Lasse, der tror på, at Landsstævnet kan skabe oplevelser og venskaber for livet.

“Det jeg oplevede i 1994, eller når jeg senere har fulgt Landsstævnet i medierne, er det kæmpestore, positive fællesskab. Jeg reflekterer nok som voksen mere over de værdier, man kan tage med sig ved at møde en masse søde, talentfulde og dedikerede deltagere til Landsstævnet, og det kan forhåbentlig give børn og unge nye venskaber, positive oplevelser, og et minde, de kan huske tilbage på resten af livet,” lyder det fra Lasse Kronborg.

Blå bog:

  • Lasse Kronborg, 37 år
  • Bor i Svendborg
  • Gift med Malene og sammen har de datteren Luna på 2,5 år
  • Tidl. prof. håndboldspiller i GOG
  • Arbejder på Idrætsefterskolen Ulbølle

 Se video med Lasse Kronborg: