Silkeborg 1908 - Kvindernes første stævne

I 1908 var der blevet Silkeborgs tur til at være værtsby for et landsstævne – det ottende at slagsen.

Landsstævnet i 1908

Det satte sit præg på byen, da ca. 4.500 skytter og gymnaster indtog den. Og i 1908 var der også kvindelige gymnaster at finde blandt de mange mænd.

Benhård bedømmelse

Alle holdene til Silkeborg-stævnet i 1908 blev bedømt og fik karakterer.

Dommerne iagttog gymnasternes holdning under og uden for øvelserne, deres kvikhed, lethed og orden og deres takt i fællesøvelser samt kraft i højde- og længdespring. Også deres gang og løb kom under kritisk og bedømmende lup. 

Ligesom vi kender det fra DGI's landsstævner i dag, skulle et hold af dygtige, berejste gymnaster lave opvisning. I dag kalder vi dem DGI’s Verdenshold, dengang hed det Skytteforeningernes OL-hold.

De fik intet mindre end 12.000 publikummer til at juble fra tilskuerpladserne. Holdet havde netop deltaget i Olympiaden i London og opnået en fjerdeplads. 

Det feminine touch

Dette år havde kvinderne også adgang til opvisningsgulvet, og det betød blandt andet, at gymnasterne overhalede skytterne i antal. Der var ca. 2000 mandlige og 500 kvindelige gymnaster, mens der var ca. 2000 skytter. 



Skytteforeningernes næstformand, oberst Meyer udtalte ved stævnets afslutning:

”Det kan ikke nægtes, at Gymnastikken har taget Teten. Herefter maa vi i de danske Skytteforeninger tale om Gymnastik og Skydning, skønt det burde hedde Skydning og Gymnastik” (kilde: Ungdom og Idræt nr. 19.98).

Skytteforeningerne havde netop samme år bestemt ikke at optage kvinder i deres kreds – måske de fortrød det til Landsstævnet? 

Hakon Olsen skrev i Ungdom og Idræts dækning af stævnet:

”De kvindelige Gymnaster blev fulgt med mindst lige så stor Interesse som de mandlige. Især gjorde de slanke Piger fra Randers og de lyse fra Ribe Amt fortjent Lykke” (kilde: Ungdom & Idræt nr. 19.98). 

I dag kan man ikke forestille sig et landsstævne uden det feminine touch.