Odense 1954 – En vågen og sund ungdom

I 1954 afholdtes det 13. Landsstævne i Odense med 13.000 deltagere.

Kaptajn Ingvard Eriksen stod for programmets afvikling ved landsstævnet i Odense i 1954, hvor formand Arnth Jensen holdt en mindeværdig tale.

Han udtalte til Fyens Stiftstidende, at Landsstævnes formål var:

”En vaagen, sund dansk ungdom – og paa skytternes vegne: Fremme af viljen til at værne, hvad der er vort” (Kilde: Fyens Stiftstidende, 25. juli, 1954).

Halmmadrasser og kartofler

Forberedelserne var mange og bestod blandt andet i at sy halmmadrasser til stævnets overnattende. Soldater syede og transporterede simpelthen madrasser af halm, så deltagerne kunne sove godt og være udhvilede til dagens aktiviteter.

Odense stod på den anden side op til stævnet, hvor særtog og ekstra busser blev sat ind i bybilledet som transport til de mange, der skulle ankomme. Og så skulle der skrælles kartofler. Mange kartofler. 

Når det ikke var idræt, der fyldte programmet, blev der snakket, festet, hvilet og spist. Lotter og soldater stod for at lave og servere mad i tonsvis, når stævnets deltagende skulle brødfødes.

Menneskemylder og nye fællesskaber

Landsstævnet blev skudt i gang med indmarch, hilsen med Dannebrog og kongeligt besøg. Kong Frederik og dronning Ingrids tilstedeværelse gav en særlig fællesskabsfølelse hos den store skare, mens ”Kong Christian” rungede fra pladsen.

En betaget journalist skriver i Fyens Stiftstidende: ”Der var en tilstrømning af den anden verden af publikum til stadion, og længe før klokken 15 var alle tribunepladser tæt besat” (Fyens Stifstidende, 24. juli, 1954).

Det var ikke kun Dannebrog, der vejede i vinden. Både svenskere, nordmænd, finnere og folk fra Sydslesvig var mødt op for at dyrke gymnastik, skydning, atletik, håndbold og fodbold.

Og det var ikke kun idrætten de 13.000 deltagere var mødt op for at dyrke, men i ligeså høj grad fællesskabet og folkeligheden, hvor nye ven- og bekendtskaber opstod – nogle af de værdier DGI og DDS stadig den dag i dag vægter højest. 

Sprudlende og disciplinerede udøvere

Landsstævnet i 1954

De unges præstationer beskrives af aviserne som ’taktfast’, ’snorlige’ og ’’afstemt’. Der var ingen slinger i valsen eller sure miner, når den friske ungdom skulle på banen. End ikke når vejret ikke var til bare lårbasser og arme. Tværtimod. Smittende og stolte smil prydede ansigterne hos de spændstige udøvere. 

Som noget nyt på Landsstævnet var der musik til mændenes rytmiske gymnastik, og det var også dette år, trampolinspring kunne opleves første gang.

De kvindelige gymnaster brugte bolde, køller, sjippetove og tøndebånd i opvisningerne for første gang - redskaber der endnu ikke er gået af mode og til stadighed kan opleves til DGI's landsstævner.

Vi kan kun vise dig indholdet her, hvis du accepterer marketing-cookies. Ret dine cookie-indstillinger