Det skal du vide for at lave en succesfuld løbeskole

Arbejdet med en løbeskole kan være spildt, hvis der ikke er tænkt på overgangen fra skole til klub. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Lad dig inspirere af erfaringerne fra løbeklubben i Tranbjerg, som har justeret løbeskolens format mange gange for at finde den rigtige formel. Foto: Brian Rasmussen

Et introforløb eller en løbeskole kan være en særdeles god rekrutteringskanal til at få nye medlemmer i løbeklubben. Men det er ikke nødvendigvis nok til at sikre en fuld integration.

Læs også: Løbeklubs opskrift på succes: Motion er vigtigt, men det sociale er vigtigere

Det tager nemlig lang tid at blive løber. Altså sådan rendyrket løber, hvor du tager løbeskoene med på ferie. For ligeså nemt løb som motionsform er at starte med, ligeså nemt er det at falde fra. Det kræver ikke meget mere end et par løbesko at komme i gang. Det kræver heller ikke meget mere end en lille skade at falde fra igen. Og faldgruberne er mange.

Om løbeskolen i Tranbjerg

Det koster 400 kroner at deltage i løbeskoleforløbet, og for det får du en hel del for pengene:

  • 15 måneders medlemskab med 3 ugentlige træninger
  • Teknikkursus
  • Vejledning i vejrtrækning
  • Motivationskursus
  • Startnummer til Tranbjerg Løbet

Det har de erfaret i løbeklubben Tranbjerg Løber. Her har det krævet løbende tilpasning ad flere omgange, før løbeskolen for alvor var indsatsen værd. Selvom klubben lagde et stort stykke arbejde i at reklamere for og afholde løbeskole, viste der sig en udfordring, da løbeskolen var afsluttet.

”Vi mistede dem simpelthen i overgangen fra løbeskole til de almindelige hold. Også selvom vi syntes løbeskoleforløbet var godt tilrettelagt,” fortæller klubbens næstformand Stina Christiansen.

Afslutning må ikke falde sammen med ferie

”En af årsagerne var, at løbeskolen blev afsluttet lige inden sommerferien, hvor klubbens træninger ligger stille. De var stadig ikke løbere nok til, at de tog løbeskoene med på ferie. Selvom de kunne løbe 2,5-5 km, så var de ikke løbere endnu. Derefter så vi dem ikke igen,« siger Stina Christiansen.

Hvis de endelig mødte op igen efter sommerferien, var det for hårdt at følge med.
”Så vi rykkede løbeskolens start tre måneder bagud, så afslutningen ikke faldt sammen med sommerferien,” fortæller næstformand Stina Christiansen.

Hvis vi er enige om, at vi er en klub, hvor der er plads til alle, skal vi også efterleve det

Stine Christiansen, Tranbjerg Løber

Det var dog stadig ikke nok. Overgangen var stadig svær. Klubben arbejder derfor meget med brobygning og med at sørge for, at løbeskolen ikke er et parallelunivers. Blandt andet har de lavet en folder for helt nye medlemmer.

”Nogle gange kan det virke som om, at løbere har en hemmelighed. At de har knækket en eller anden kode i forhold til det at løbe. Så vi forsøger at afmystificere det at løbe gennem blandt andet foredrag.”

”Der kan også være en modvilje mod en løbeklub, fordi man har en forestilling om, at det kun er for supergode løbere. Men det er det ikke. Det er vitterligt for alle, og alle er velkomne. Så det handler om at være bevidst om, at vi har en opgave i at integrere dem i træningen og sørge for, at de ikke bliver hægtet af. Der skal altid være nogle til at følge med dem,” fortæller Stina Christiansen.

En tur i helikopter

Næstformanden fortæller, at der på et tidspunkt var tendens til gruppedannelse og lukkethed i klubben. Det gjorde det svært for nye medlemmer. Det tog de konsekvensen af og tog emnet op på generalforsamlingen, hvor de i fællesskab talte om, hvilken klub de ønsker at være.

”Hvis vi er enige om, at vi er en klub, hvor der er plads til alle, skal vi også efterleve det,” siger Stina Christiansen.

Vi har en opgave i at integrere nye løbere i træningen og sørge for, at de ikke bliver hægtet af

Stina Christiansen, Tranbjerg Løber

Derfor er der nu tovholdere i klubben, der sørger for, at løberne fra løbeskolen kommer det rigtige sted hen, når de er færdige med introforløbet. Klubben har også holdt en workshop om fastholdelse af nye medlemmer.

”Vi tager dem i hånden i lang tid. Investeringen har været god, fordi vi har ikke oplevet så meget, at vi har skullet starte forfra,” lyder det fra Stina Christiansen.

Der er meget at tænke på, hvis løbeklubber skal have den fulde effekt af at bruge ressourcer på en løbeskole. Men det, der virker i Tranbjerg, virker også et andet sted, så lad jer inspirere af erfaringerne fra Tranbjerg.