Har arrangeret løb i Taastrup hver måned i 42 år

500 gange i træk er Taastrup Løbet blev afholdt uden en eneste aflysning. En solstrålehistorie om foreningsliv og frivillighed.

Èn af initiativtagerne fra 1974, Preben Holtegaard, mødte op til jubilæet. I dag er han i 80’erne og fysikken tillod ikke, at han løb med i jubilæet, men det gjorde til gengæld hans kone. Foto: Kaj Frandsen

Søndag 12. marts 2017 kunne løbeklubben TIK fra Taastrup fejre en imponerende bedrift, som kan blive mere end svær at slå. Den dag arrangerede klubben Taastrup Løbet for 500. gang. Et løb, der i 42 år er blevet afholdt en gang om måneden uden en eneste aflysning.

Ifølge klubbens formand Johan Oude Hesselink gør det løbet til Danmarks mest afholdte løb, måske endda verdens mest afholdte løb. Det postulat tør vi i næsegrus beundring over løbeklubbens vedholdenhed og frivillighed godt anerkende, indtil andet er bevist.

Det skelsættende jubilæum blev markeret med mere end 500 deltagere, taler og fremmøde fra byens borgmester, sponsorgaver, champagne, kransekage samt en masse andet ekstra krydderi, end løbet normalt beskæftiger sig med.

Normalt et low key-arrangement

En af grundene til, at det har ladet sig gøre at arrangere et løb så mange gange i træk er, at Taastrup Løbet normalt er et low key-arrangement. TIK Løberne er ikke en stor klub. Der er 180 aktive medlemmer, og 200 hvis de inaktive bliver talt med. TIK Løberne er en klub med få midler, så for at gøre opmærksom på sig selv, må de få ud af, hvad de kan af Facebook, lokalpressen og klubbens hjemmeside. Ved hjælp af de kanaler lykkedes det at nå bestyrelsens mål om 500 deltagere til løb nummer 500.

Formanden: Det kræver det at arrangere et løb

  • God infrastruktur med et klubhus at starte fra
  • Fastlagt flot rute, hvor kun få steder generer øvrig trafik
  • Kilometerafmærkning på ruten
  • Tidsregistrering
  • Fokus på sikkerhed

Selvom Taastrup Løbet normalt ikke slår et stort brød op, har det alligevel krævet 12-14 frivillige hver gang at arrangere det månedlige løb. Og de er altså blevet fundet hver måned i 42 år, men det er ikke let, fortæller klubbens formand Johan Oude Hesselink.

”Hver gang er det en kamp at finde de frivillige. Der er altid Tordenskjolds soldater, der stiller op, men nogle skal på ferie. Personligt har jeg kun været med i nogle få år, så jeg mangler superlativer til at udtrykke, hvad jeg tænker og føler om, at det har kunnet lade sig gøre. Det er noget helt særligt,” siger en med rette stolt formand om jubilæet.

Fra starten en ambition om et løb om måneden

Taastrup Løbet er en succeshistorie om nogle lokale ildsjæle, der i 1974 ville starte et løb, der skulle afholdes hver måned. Og det har de gjort. 

De har haft vilje, evne og mod på at gennemføre. Jubilæet var en hyldest til alle de frivillige, der igennem tiden har brugt så mange tid og kræfter på det her. Det har jeg kæmpe respekt for”

Johan Oude Hesselink, formand for TIK Løberne

Et af de faste elementer til Taastrup Løbet er tidsregistrering. I gamle dage, inden den digitale tidsalder, blev tiderne skrevet ned på papir og bogført, så deltagerne hver måned kunne spore, om der var formfremgang. For nogle år siden investerede klubben i et tidstagningssystem. Inden da måtte de manuelt skrive tiderne ind i et Excel-ark, så deltagerne kunne se deres tider. 

Taastrup Løbet et solstråleeksempel på foreningsliv

Taastrup Løbet har været et fast månedligt element i så mange år, men Johan Oude Hesselink tror ikke nødvendigvis, at lokalbefolkningen betragter løbet som en del af byens identitet. Men det er heller ikke sagens kerne. Historien om Taastrup Løbet handler ikke om brandværdi eller økonomi men om et solstråleeksempel på danskernes tradition for foreningsliv. For både løbere og hjælpere repræsenterer løbet noget af det, der giver værdi både sportsligt og på andre områder, siger Johan Oude Hesselink:

Det er en tradition, som er blevet bibeholdt ved hjælp af udholdenhed, viljestyrke, fællesskab, målrettethed og frivilligt arbejde.”

Johan Oude Hesselink, formand for TIK Løberne

Omregnet i tal betyder de 500 løb, at løberne tilsammen har løbet mere end 300.000 km svarende til mere end 7 gange rundt om jorden eller 80 % af afstanden til månen.