Har tabt 45 kilo: Sådan hjalp ny løbegåklub Dennis

Dennis Krogsdal vejede 118 kilo og tøvede, da han blev opfordret til at tage med til opstarten i en ny løbegåklub. Nu er han 45 kilo lettere.

Motion og kostændring har gjort Dennis Krogsdal Madsen 45 kilo mindre Foto: Lars Holm

Vægten toppede på 118 kilo, da Dennis Krogsdal Madsen blev student i 2012. Siden har han smidt 45 kilo alene ved at motionere og lægge sin kost om.

Selv om jeg var større end alle andre, kunne jeg godt være med, og det fik mig til at komme igen.

Dennis Krogsdal

Vægttabet begyndte, da Rødkærsbro IF ved Viborg etablerede en løbegåklub i 2013, og han blev opfordret til at tage med til opstarten. I første omgang var han ikke meget for det.

”Jeg havde affundet mig med at være overvægtig. Jeg havde prøvet at tabe mig uden succes, så jeg blev ved med at finde på undskyldninger: ’Jeg løber som en hest’, og ’Jeg kommer altid sidst og vil ikke ligge de andre til last.’ Men det endte med, at jeg tog med. Nok fordi jeg havde trang til at tabe mig,” fortæller Dennis Krogsdal.

Sådan så Dennis Krogsdal Madsen ud før sit vægttab.

Vægten er gået fra 118 til 73.

Han begyndte at tage på i seksårs alderen, og som 11-årig kom han på et børnehold for overvægtige, hvor han tabte sig 20 kilo. Så han kunne huske, hvordan det var at have en normal vægt.

De første 5,6 km var en sejr

I løbegåklubben gik Dennis Krogsdal en tur og lavede forskellige aktiviteter sammen med de 30 andre fremmødte. Blandt andet stod de over for hinanden to og to og skulle forsøge at ramme hinanden på lårene med hænderne.

”Selv om jeg var større end alle andre, kunne jeg godt være med, og det fik mig til at komme igen. Jeg fandt også hurtigt nogle at snakke med, som også vejede alt for meget.”

Målet var, at deltagerne skulle løbe 5,6 kilometer efter tre måneder. Det troede Dennis Krogsdal aldrig, at han ville kunne klare. Men han gjorde det. Som en af de få.

”Det var en sejr for mig. Vi var kun fem, der gennemførte. Jeg tabte syv kilo bare ved at begynde på det hold. Derfor tænkte jeg, at der måtte ske endnu mere, hvis jeg også pillede ved kosten, så jeg tog mindre portioner og tabte 18 kilo på et år. Folk lagde mærke til, at jeg havde tabt mig, og roste mig for det. Det motiverede mig til at blive ved,”  siger han.

Vægttabet tog yderligere fart, da han under et studieophold i Spanien fik øje på low carb, high fat, hvor man i stedet for brød, kartofler, ris og pasta spiser naturligt fedt fra bøffer og kyllinger suppleret med grøntsager. På den konto tabte Dennis Krogsdal sig endnu syv kilo.

Man skal heller ikke stemple overvægtige som nogen, der ikke kan noget.

Dennis Krogsdal

Løber tre gange om ugen

I dag kan Dennis Krogsdal ikke undvære motion.

Løb er stadig sportsgren nummer et, og han går også til spinning. Han er for længst vokset ud af løbegåklubben og løber nu tre gange om ugen med nogle venner i Viborg, hvor han bor. Han kan godt lide at løbe langt, og han har løbet halvmaraton nogle gange. Målet er at nå op på en hel.

Find klub tæt på dig

Danmark bugner af foreninger, der gerne vil hjælpe dig i gang med at motionere.

Dennis Krogsdal råder foreninger til at tale rent ud af posen, når de vil skabe tilbud til overvægtige.

”Mange er bange for at såre folk, der vejer for meget. Man skal heller ikke stemple overvægtige som nogen, der ikke kan noget. Det kan godt være, at de kun kan løbe i to minutter, men de trænger måske til et kærligt skub, så de skal kunne se en glæde i foreningens tilbud,” siger Dennis Krogsdal, der har hjulpet med at etablere en gåklub i Bjerringbro.

Facebook en god vej til at komme i kontakt

Facebook kan være en vej til at få overvægtige til at troppe op til foreningens tilbud.

”Man skal være lidt fræk. Da jeg var med til at etablere gåklubben i Bjerringbro, oprettede vi en gruppe på Facebook og tilføjede folk, vi kendte. Så skulle de aktivt melde sig fra, hvis de ikke ville have informationer fra klubben. Det får folk ikke altid gjort, og så er man nået et stykke ad vejen,” siger Dennis Krogsdal Madsen.

Det har betydet meget for ham, at han havde nogle at træne sammen med.

”Det kan være hårdt at løbe. Jeg kom altid sidst, da jeg begyndte i løbegåklubben i Rødkærsbro, og det fik mig til at presse mig selv ekstra. Samtidig er man nødt til at møde op, selv om det regner, for ellers kommer man til at høre for det næste gang.”