"Her tør jeg træne blandt andre mennesker"

Læs om træningsfællesskabet, hvor Simone Hansen føler sig tryg nok til at tage kampen op mod overvægt.

Når du træner i cirkler, er der mindre risiko for, at folk føler sig udstillet, siger Simone Hansen (t.v.) i lyserød trøje. Foto: Mads Johansen/madsfoto.dk

Dette er anden og sidste del af artikelserien om Simone Hansens søgen efter en træningsform og et fællesskab, hvor hun føler sig tryg nok til at tage kampen op mod overvægt. 

Læs også: Føler du dig også malplaceret i et fitnesscenter?

Når du ikke er i god form eller vejer for meget, er det nemt at føle sig ukomfortabel, overbegloet og udstillet. Og prøver du endelig på at tabe dig, hjælper det ikke på følelsen, at du skal gøre det i tætsiddende træningstøj, der udstiller i hvor dårlig form, du egentlig er i.

Den situation ønsker de færreste sig at befinde sig i. Heller ikke Simone Hansen, der kæmper en lang og brav kamp mod overvægt. Længe foregik Simones seje kamp mod kiloene derfor i ensomhed og i skjul. Ved at lægge kosten om og gå ture, tabte hun 30 kg. Men så gik vægttabet i stå, og det scenarie er klassisk. For ofte er de sidste kilo de sværeste og mest genstridige.  Men pludselig fik Simone nyt håb.

”En af mine veninder, der studerer idræt, havde hørt om det her træningsfællesskab SICK Project igennem en veninde. Hun sagde; Simone, jeg tør ikke afsted alene. Vil du ikke nok tage med?”

Frygten for at blive udstillet blev gjort til skamme

Frygten for at blive udstillet eller ikke kunne følge med havde hidtil afholdt Simone fra at opsøge træningsfællesskaber, men hun besluttede at give forslaget et skud.

”Inde i mig selv havde jeg et kæmpe håb om, at det var en succes, fordi jeg ville så gerne finde en træningsform, jeg godt kunne lide at lave."

Nogle elsker at gå i fitness, men det kommer jeg aldrig til. For mig er det en pligt, der skal udføres og for det meste bliver træls

Simone Hansen

De bange anelser om at være malplaceret og ikke på niveau med de andre deltagere, fik hurtigt nyt liv, da dagen for træningen oprandt og Simone mødte frem. Mens hun ventede på, at træningen skulle starte, steg nervøsiteten i takt med, at hun blev omgivet af, hvad der i Simones øjne lignede topatleter. De bange anelser blev dog hurtigt gjort til skamme.

Følte en kæmpe støtte fra de andre deltagere

”Måden jeg blev taget imod på var fantastisk. Man følte sig som en del af et fællesskab, hvor der er plads til alle, uanset størrelse og alder,” husker Simone.

Simone Hansen havde deltaget i træningsfællesskabet SICK Project, som har hjemme i Århus. Det er et non-profit fællesskab, der ikke har andet til formål end at få folk til at mødes og træne sammen. Det er gratis og kræver hverken kontingent eller bindende tilmelding. Flere og flere af den slags træningsfællesskaber ser dagens lys i både ind- og udland, og her fandt Simone det rygstød, hun havde savnet i hendes personlige kamp.

Læs også: Alle kan være med i Tors træning

”En af grundene til, at jeg kom igen næste gang var, at 4-5 personer uafhængigt af hinanden og som jeg ikke kendte, råbte; godt kæmpet, gav high fives, hjalp mig op af bakkerne, klappede mig på skuldrene og sagde; hvor er det godt gået. Jeg følte mig så velkommen. Jeg følte, at jeg havde en kæmpe støtte og fik derigennem motivationen til at give den lidt mere gas. Folk jeg ikke kendte troede på, at jeg kunne klare det. Det gjorde en kæmpe forskel,” siger Simone.

Ingen kommer først eller sidst i cirkeltræning

Fællesskabet om søndagen har givet anledning og energi til, at Simone har fået mere mod på selv at tage teten træningsmæssigt ugens øvrige dage. Hun lægger ikke skjul på, at fællesskabet om søndagen er ugens træningsmæssige højdepunkt, men hun er blevet motiveret til at løbetræne for at kunne præstere bedre om søndagen. Den ene træning er således blevet katalysator for den anden.

Men hvad er det, der er så specielt ved træningsfællesskabet SICK, at alle de mange psykiske og fysiske hurdler, du døjer med som overvægtig, minimeres. Ifølge Simone er en vigtig årsag, at træningen foregår i cirkler. Typisk løber deltagere fra station til station i en cirkel eller et loop, om du vil, i et bestemt antal minutter eller indtil, der bliver sagt stop. En typisk cirkel varer i 10-15 minutter.

Elementer til at skabe rummelighed

Disse elementer er ifølge Simone Hansen afgørende for at skabe et rummeligt træningsfælleskab, hvor der er plads til alle mennesker.

  • Fællesskab
  • Støtte
  • Husk humoren: gør det sjovt
  • Cirkeltræning
  • God musik

På stationerne venter en styrketræningsøvelse med egen kropsvægt, ofte 10 squats, armstrækkere eller lunges, inden du løber videre til næste post, hvor en ny styrketræningsøvelse venter.

Du bestemmer selv tempoet

Undervejs bestemmer du selv tempoet, og hvor meget du ønsker at presse at dig selv. SICK-deltagernes alder, baggrund og grundform spænder utrolig bredt, men fordi det foregår i cirkler og er baseret på, hvor meget du vil presse dig selv, betyder det, at ingen kommer først eller sidst. Det betyder enormt meget, siger Simone.

Når vi træner i cirkler, får du ikke indtrykket af, at nogen er bedre eller hurtigere end andre. Det gør en stor forskel for mig, at jeg ikke føler, at nu blev jeg sidst igen

Simone Hansen

"Ingen holder styr på eller holder dig til regnskab for, hvor mange runder, du løber eller hvor meget gas, du giver,” fortæller Simone.

En anden stor katalysator for, at Simone har kastet sin kærlighed på SICK Project er stemningen. Hver træning bliver indledt med et fælles kampråb, og derefter uddeler alle krammere til højre og venstre til ofte vildtfremmede mennesker og siger godmorgen, hvilket eliminerer blufærdigheden.

Føler sig velkommen og godt tilpas

”Jeg elsker mig selv, når jeg er til de træninger. Når du får krammere af folk, kan du se, at de ikke tænker; hvad laver hun her, men fedt at der kommer nye til. Jeg føler mig velkommen og godt tilpas.”

Læs også: Har I det godt? Fuck, ja!

Under selve træningen har deltagerne fokus på deres egen præstation. Den eneste opmærksomhed andre deltageres præstation bliver tildelt, er med henblik på at støtte hinanden.

Simone Hansen mener, at andre, fitnesscentre såvel som idrætsforeninger, kunne lære noget af den model. Både i forhold til at tage imod nye medlemmer, men også i forhold til at skabe mulighed for, at alle kan være med for eksempel ved at skalere øvelserne.

Vil aldrig undvære SICK

”Når du får en godmorgen-krammer, bliver der et personligt bånd, selvom man ikke kender alle. At alle kan være i ens eget tempo, kunne andre også lære af. På fitness-hold kan du selvfølgelig godt tage en pause eller sætte tempoet ned, men det bliver bare set lidt mere. Man føler sig mere begloet end i et fællesskab, hvor du gør det i en cirkel,” siger Simone.

Skulle verden være optimal, var der SICK-træning tre gange om ugen, siger Simone. Foreløbig må hun nøjes med én. Vigtigst af alt har fundet en træningsform, hvor hun i hvert fald én gang om ugen føler sig velkommen og ikke udstillet i hendes kamp mod vægttab.

”SICK er en enormt vigtig faktor i min udvikling, fysisk såvel som psykisk. Det er noget, jeg aldrig vil undvære,” slutter Simone Hansen.