Sådan fik jeg styr på mine akillesseneproblemer

Smerter i akillessenen truede Simon Grimstrups fremtid som løber. Ny behandling hjalp ham tilbage.

Selv den bedste og mest aktive kan opleve at få problemer med akillessenen. Det kan trailløberen Simon Grimstrup skrive under på. Normalt er han bedste dansker, når han stiller op i et løb, men i 2015 var smerterne så slemme, at han troede, det var slut med at løbe. Men så kom Simon Grimstrup i kløerne på fysioterapeut Thomas Theis Jensen og en ny måde at behandle akillessenesmerter på.

Thomas Theis Jensen var, inspireret af en australsk fysioterapeutprofessor ved navn Jill Cook, begyndt at behandle akillessener anderledes. I stedet for kun at have fokus på at styrketræne senen rask, som man typisk gør med den type skader, havde Thomas Theis Jensen i sin praksis en anden tilgang, hvor skadesbehandlingen er delt op i fire faser.

I Thomas Theis Jensens praksis handler det først om at få kontrol over smerterne, dernæst styrke muskulaturen, siden normalisere funktionen af akillessenen og til sidst vende tilbage til at være aktiv.

Behandling hjalp til et af karrierens bedste resultater

Det hjalp for Simon Grimstrup. Efter at have fulgt behandlingens fire faser, stillede han uden forventninger op i det japanske løb Ultra Trail Mount Fuji. Optakten havde ikke været god. Simon Grimstrup havde været nødt til at udgå af et løb forinden på grund af smerter i akillessenen og havde stort set ikke løbetrænet i halvanden måned. Men til hans egen store overraskelse, lykkedes det ham ikke blot at gennemføre bjergløbets 175 km på 23 timer og 31 minutter, men også at opnå en delt syvende plads. Uden smerter i akilessenen. 

Jeg har i praksis set, at det her program virker

Simon Grimstrup, løber

”Jeg har i praksis set, at det her program virker. Jeg kan stadig godt få lidt ondt engang imellem, men så laver jeg øvelserne og så går det væk,” siger Simon Grimstrup.

Simon Grimstrup er blandt den absolutte elite af trailløbere, men det behøver man ikke at være for at få gavn af programmet. Der er nemlig ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem, hvor stærk senen er og hvor ondt det gør. At en akillessene gør ondt er således ikke nødvendigvis udtryk for en utrænet akillessene. For eksempel viste det sig, at Simon Grimstrups akillessene var stærk, men derimod var læggen svag. Og det var en af årsagerne til smerterne.

”Det interessante ved akillessener er, at der ikke er nogen sammenhæng mellem, hvor ondt du har, og hvordan senen ser ud. Når man så min akillessene på en scanning, så den stærk ud. Men det der sker, når du har ondt i en sene, er, at hjernen begynder at lukke ned for den muskel, der trækker i senen, altså lægmuskulaturen. I mit tilfælde var jeg derfor svag i læggen, ikke akillessenen. Når du begynder at træne den muskel igen, forsvinder smerten. Det gælder altså meget simpelt forklaret om at tænde for læggen igen,” fortæller Simon Grimstrup.

Fakta om Simon Grimstrup

Trail- og bjergløber

42 år

Startede med at løbe som 10-årig. Har aldrig løbet i forening. Startede i orienteringsklub.

Eliteløber i en alder af 37 år.

Har blandt andet løbet:

  • 415 km gennem Gobi-ørkenen. Bedriften blev foreviget i dokumentarfilmen Gobi
  • Ice Ultra – 230 km gennem Lapland i op til minus 40 grader

Det interessante er, at hvis en utraløber kan have en svag lægmuskel og træne den op til at opnå smertefrihed, så kan andre også. Det viser resultaterne fra Thomas Theis Jensens øvrige patienter da også. Både eliteudøvere og ganske almindelige mennesker har fået gavn af behandlingen. Den estimerede andel af patienter, som ikke opnår en forbedret effekt ved at følge de fire faser, ligger på kun 5-10 procent.

”Med det input har jeg fået afmystificeret akillessenen lidt. Det betyder, at jeg ikke lægger så mange følelser i det som tidligere, hvis jeg mærker noget til senen igen. Akillessenesmerter har jeg fået både fysiske og mentale værktøjer til at håndtere,” siger Simon Grimstrup.

Mentalt tip: sæt tal på smerten

Simon Grimstrup benytter også en anden metode til at håndtere, hvis han mærker til den gamle skade.

”Da jeg var i Japan til Mount Fuji-løbet, snakkede jeg med franskmanden Sebastien Bertrand. Han gav mig det råd, at jeg ikke skulle lægge følelser i smerten, men bare observere den. Så det jeg gør nu, hvis jeg får ondt er, at jeg laver de øvelser, som Thomas Theis Jensen har givet mig, men jeg giver også smerten et tal."

Fjern fokus fra skaden, ved at give den et tal og så skub tanken væk

”Jeg har en skala fra 1-10, hvor 10 er uudholdelig smerte. 1 er lidt pyller, hvor man lige kan mærke lidt. Det jeg gør er at give smerten et tal og så lægger jeg det væk. Det er meget nemt at gøre, hvis man kender sin skade og ved, hvad der kan gøres ved det.”

”Fjern fokus fra det, ved at give det et tal og så skub det væk. Det er nemmere sagt end gjort, når man har nogle løsninger på den problematik, man har, som jeg har med min akillessene,” siger Simon Grimstrup.