Læg en ny rute for dit vinterløb

Træk lidt kilometer fra i det samlede regnskab, og find en ekstra udfordrende – og måske endda hyggelig - rute i de kolde vintermåneder.

Palle Nielsen viser vej til DGI Crossløb i Odense - i artiklen viser han vej til bedre løbeoplevelser Foto: Kir Klysner

5 gode grunde til at træne crossløb

 1. Du får set naturen 
 2. Du får trænet dine muskler på en ny måde 
 3. Du får skærpet sanserne og testet koordinationsevnen 
 4. Du har fuld fokus på at løbe – ikke på målet og på tiden
 5. Du får trænet kroppen, så du er mere klar til løb på landevejen

”Det er sjovere at løbe crossløb end at løbe lige ud af landevejen. Der tænker jeg hele tiden på, hvornår jeg kommer i mål. Men man skal stadig huske at mærke efter i kroppen.”

Bent Laursen fra Nyborg startede med at løbe i 2014, og hans allerførste løb var DGI crossløbs-serien på Fyn sidste år. Her trænede han op til sit første halvmaraton.

Han minder alle om også at mærke efter, når de løber i naturen, fordi han fik en fiberskade under crossløbet i Snapindskoven i 2014. Men han er tilbage året efter.

Hvis du er skadet

Der er ellers mange løbere, der foretrækker at løbe i skoven, hvis de har problemer med skader.

”Det er ikke så hårdt for bentøjet som på asfalt,” siger Palle Nielsen fra Næsby Gymnastikforening, som er en af dem, der har tilrettelagt ruten i Snapindskoven i Odense.

Lad turen gå til…

 • Skov
 • Strand
 • Et bakket område
 • Et sted, hvor naturen har lagt forhindringer til dig
 • Steder med varieret underlag
 • Steder, hvor du skal skifte tempo

Her går ruten igennem et terræn med varieret underlag og mange bakker. Der er kun 100 meter på den tre kilometer lange rute, der er på asfalt.

Bryd vanerne

Ruten er også tilrettelagt, så løberne skal igennem en fold, hvor der går får, og de skal generelt variere deres løb til både brede og smalle stier.

Palle Nielsen forsøger også til dagligt at opfordre løberne i foreningen til at variere deres løb og bruge skovens muligheder.

”De fleste vil gerne, når vi snakker om det, men når vi så skal af sted, er der mange, der holder sig til de vante ruter på vejene.”

”Jeg synes, det er hyggeligere at løbe her i skoven, og man behøver ikke jagte hastigheden,” slutter Palle Nielsen.