"Løb er min terapi"

Flygtningen Omer Hassen Omer finder en ny frihed i løbetræningen i Århus Fremad Atletik efter flugt fra fængslet i Ethiopien.

Omer Hassen Omer er en 24-årig flygtning fra Ethiopien, der bor i Grenå og løbetræner i Århus Fremad Atletik Foto: Steen Bille

I Århus Fremad Atletik drømmer man om at have den nye Wilson Kipketer i klubben. Selv drømmer 24-årige Omer Hassen Omer selv om at vinde masser af guldmedaljer og om at hjælpe udsatte børn videre.

De to parter er et godt match, selv om udgangspunktet er så ulige det kan være:

En ung flygtning fra Ethiopien, som 14 måneder efter sin ankomst til Danmark, netop har fået bevilget sin opholdsdilladelse med bolig i Aarhus fra 12. december.

I dag bor han i et asylcenter under Dansk Røde Kors i Grenå sammen med flygtninge fra Syrien, Irak, Pakistand, Albanien, Somalia osv.

En løbeklub i Århus, der rummer mange medlemmer byens velstående kvarterer som Risskov.

Men de har fundet hinanden og nyder begge at hjælpe hinanden med at høste gevinsterne af samarbejdet.

Løb som behandling

For Omer Hassen Omer er det lykken at løbe med de andre medlemmer i Århus Fremad Atletik.

”Jeg elsker at løbe og jeg løber 12 km om morgenen og 11 om eftermiddagen som for at løbe væk fra mine problemer,” forklarer han.

At løbe betyder mere end blot at løbe for træningens skyld for den 24-årige fyr, der var et år på flugt via Tyrkiet og Kos inden han ankom til Danmark for godt et år siden.

”At løbe er min behandling, min medicin, min terapi,” fortæller han efter en hård opvækst og en brutal behandling med geværslag i fængslet i Ethiopien.

I dag skal han dagligt tackle hallucinationer om natten og de posttraumatiske stress-symptomer, der opstodunder fængslingen og flugten.

Ved at løbe og hjælpe til i Århus Fremad Atletik, lærer jeg dansk hurtigere end på sprogskolen

Omer Hassen Omer, 24-årig asylansøger fra Ethiopien

Stærkere klubånd

I Århus Fremad Atletik er formand Anders Iversen ikke i tvivl om samarbejdets værdi for klubben.

”Indadtil får vi styrket vores sammenhængskraft, når andre får øje for den omsorg, vi giver Omer.”

”Det giver klubånd.”

Ikke nok med det. Også blandt løbere og  trænere har Omer en vigtig rolle at spille.

”Løberne føler sig udfordrede, fordi han løber rigtigt hurtigt på 5 km. Trænerne ser også en stor udfordring i at lægge et træningsprogram for ham og i at få ham til at følge det,” siger han.

Forpligtet til at hjælpe

Omer Hassen Omer flygtede fra falske anklager om narkosalg, når han fragtede medicin ud til afsides landsbyer for Læger uden Grænser, og fra fængsling med vold.

Den baggrund gør det relevant for Århus Fremad Atletik at hjælpe ham, mener Anders Iversen, der er klubbens formand.

”Jo flere flygtninge, der kan sluses ind i vores samfund, jo bedre. Så kan vi gøre brug af deres ressourcer,” siger han.

Derfor føler han, at en klub som hans er forpligtet til at tage et ansvar for at gøre noget for flygtninge, på sig.

”Hvis vi ikke kan løfte den opgave som forening, hvem kan så?,” spørger han og tilføjer:

”Men jeg ser også en trend hen mod, at flere begynder at arbejde frivilligt med at løfte sociale opgaver.”

Jeg har jo altid løbet dér, hvor jeg boede i Ogaden-ørkenen

Omer Hassen Omer, 24-årig flygtning fra Ethiopien

Opvækst med løb

Fyren fra Ethiopien var knapt nok startet i Århus Fremad Atletik før han viste sit talent. På blot tre uger forbedrede han sin 5 km tid fra 16.02 minutter til 15.28.

”Jeg har jo altid løbet dér, hvor jeg boede i Ogaden-ørkenen. Jeg elskede at løbe og løb altid til og fra skole de syv-otte kilometer væk, barfodet,” husker han om sin barndom.

Hans mor sendte ham også afsted til markedet efter grøntsager og pressede ham hårdt.

”Hun satte en gryde vand over bålet og krævede, at jeg var tilbage inden vandet kogte,” siger han.

Til gengæld mente hans far, der ellers behandlede sønnen hårdt, at han en dag ville blive en stor løber.

”I dag kan jeg lide at konkurrere og jeg er begyndt at sove bedre fra mine mareridt om familien i Ethiopien, om soldater, politi og fængsel,” understreger han.

Et frivilligt initiativ

Allerede da Omer Hassen Omer ankom til et asylcenter i Køge i august 2014, begyndte han at løbe. Men han begyndte også at involvere sig i frivilligt arbejde.

”Jeg tilbød min hjælp til al slags praktisk arbejde, rengøring, skifte pærer osv. Jeg har kun kendt til hårdt arbejde i min opvækst, min far og mor arbejdede hårdt. Og så ville jeg gerne gøre min far stolt, tror jeg,” fortæller han.

Den stil fortsætter han på asylcentret i Grenå, men han har taget sin trang til at være frivillig et skridt videre.

”Han er den første, der rækker hånden i vejret, når vi spørger efter frivillige for eksempel til at stille som hjælper ved løb for Aarhus Motion,” siger Anders Iversen fra Århus Fremad Atletik.

Selv siger Omer Hassen Omer om det:

”Ved at løbe og hjælpe til i klubben, lærer jeg dansk hurtigere end på sprogskolen. Og så vil jeg gerne hjælpe, fordi det danske samfund hjælper mig med mad, bolig, fred og frihed.”